Volkswagen lažirao rezultate i u Evropi

Volkswagen potresa jedan od najvećih skandala u njemačkom automobilskom sektoru (AP)

Njemački proizvođač automobila Volkswagen nije lažirao stvarni nivo zagađivanja zraka dizel-motorima samo u Sjedinjenim Američkim Državama već i u Evropi, kazao je njemački ministar saobraćaja Alexander Dobrindt.

U četvrtak je rekao da će predstavnici vlasti raditi sa velikanom njemačke autoindustrije kako bi se utvrdilo koji su konkretno modeli automobila bili uključeni u lažiranje rezultata, ali da nije poznato o kojem broju vozila u Evropi je riječ.

“Obaviješteni smo da su također u Evropi automobili sa dizel-motorima, zapremine od 1,6 i dva litra, pogođeni lažiranjem rezultata o kojima se ovih dana priča”, kazao je Dobrindt.

Ranije ove sedmice njemački ministar saobraćaja osnovao je komisiju koja bi istražila detalje skandala.

Očekuju se nove ostavke

Samo dan nakon što je generalni direktor podnio ostavku, dionice njemačke automobilske kompanije Volkswagen su na Frankfurtskoj berzi porasle 4,6 posto.

Međutim, globalni skandal u vezi sa lažiranjem stvarnog nivoa zagađivanja zraka dizel-motorima nije ni blizu kraju.

Član Nadzornog odbora Volkswagena Olaf Lies izjavio je da očekuje nove ostavke u kompaniji, poručujući da istraga tek počinje.

Generalni direktor VW-a Martin Winterkorn jučer je podnio ostavku, preuzimajući odgovornost za jedan od najvećih skandala ikada zabilježenih u njemačkom automobilskom sektoru.

Njegova otpremnina iznosi više od 20 miliona eura.

Strateg tržišnog kapitala Oliver Roth je rekao: “Mislim da je ova velika histerija i panika u vezi sa Volkswagenom završena. U danima koji dolaze mnogo ćemo slušati o individualnim tužbama protiv kompanije. Vidjet ćemo kolika će biti visina kazne. Nema sumnje da će to smanjiti i profit, ali mislim da je ključni razlog za sve to panika. Mislim da će krajnji trošak koji će snositi, Volkswagen grupa moći bez problema da pokrije.”

Ostavka direktora

Martin Winterkorn je podnio ostavku nakon što je Volkswagen priznao da je 11 miliona njegovih dizel-automobila u svijetu opremljeno uređajima koji mogu lažirati podatke o zagađenju zraka.

Winterkorn je novinarima kazao da je šokiran posljednjim događajima u Volkswagenu i da je firmi potreban novi start.

Kazao da je sve radio za dobrobit firme i da nije bio svjestan toga da radi nešto loše.

“Proces transparentnosti se mora nastaviti i to je jedini način da se vrati povjerenje“, zaključio je.

Najveći proizvođač automobila na svijetu u središtu je najvećeg skandala u historiji autoindustrije. Winterkorn je prethodno rekao da se takva vrsta prevare više neće ponoviti.

„Dame i gospodo, milioni ljudi širom svijeta vjeruju u naš brand, naše automobile i našu tehnologiju. Izuzetno mi je žao što smo to povjerenje izdali. Najiskrenije se izvinjavam našim klijentima, vlastima i cijeloj javnosti zbog naših propusta“, kazao je.

Serija propusta uzdrmala je cijelu njemačku industriju.

„Ovo je katastrofa ne samo za Volkswagen već i za sve njemačke proizvođače automobila. Također i za brand Made in Germany, jer je Volkswagen jedan od najvećih brandova koji je bio sinonim za njemački kvalitet“, ističe Ronald Freytag sa berlinskog Univerziteta primijenjenih nauka.

Američki regulatori su otkrili da je kompanija u svoja dizel-vozila ugradila softver koji može lažirati podatke o zagađenju zraka.

Kompanija je priznala da je riječ o 11 miliona vozila sa ugrađenim softverom. Za troškove opoziva izdvojila je 6,5 milijardi eura. U saopćenju su naveli kako neće tolerirati nikakvo kršenje zakona i kako im je prioritet povratak povjerenja njihovih potrošača.

Za razliku od drugih opoziva vozila zbog defektnih dijelova u automobilima ili grešaka u dizajnu, Volkswagen je optužen za predumišljaj u varanju državnih agencija i potrošača.

Izvor: Al Jazeera