Oglasi

Volkswagen gradi fabriku u Alžiru

U fabrici koju njemački koncern gradi zajedno sa alžirskim partnerom proizvodit će se modeli Golf, Seat Ibiza, Škoda Octavia i Caddy.
Pogon će biti izgrađen u mjestu RelizaneAP

Njemački Volkswagen potpisao je sporazum sa alžirskim partnerom za prodaju, kompanijom Sovac, o izgradnji pogona za montažu vozila u toj sjevernoafričkoj zemlji, saopštio je menadžment proizvođača automobila na konferenciji za novinare.

Prema sporazumu, vrijednom 160 miliona eura fabrika će izbaciti prvi automobil sa proizvodne trake u junu 2017. godine, a očekuje se da će povećati proizvodnju na više od 100 vozila dnevno.

Pogon će biti izgrađen u mjestu Relizane, 320 kilometara jugozapadno od grada Alžira. 

"Volkswagen grupa se odlučila da učestvuje u projektu firme Sovac... pošto uspješno sarađujemo s našim prodajnim partnerom dugi niz godina", rekao je izvršni direktor Volkswagena Josef Bomert.

Povećanje prodaje

"Za nas je ovo logičan korak prema povećanju prodaje vozila u Alžiru na dugi rok", rekao je generalni direktor kompanije Sovac, Murad Ulmi.

Alžirski ministar industrije Abdeslam Bouchouareb kazao je da "novo mješovito preduzeće Sovaca i Volkswagena pokazuje da su ulaganja i inovacija moguće u Alžiru".

Fabrika će proizvoditi nekoliko modela, uključujući Golf, Seat Ibizu Škodu Octaviju te Caddy. 

Volkswagen je drugi proizvođač automobila koji osniva fabriku u Alžiru, poslije francuskog Renaulta, koji je tamo otvorio pogon vrijedan više miliona eura u novembru.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.