Oglasi

Volkswagen će isplatiti odštetu radnicima zbog torture u Brazilu

Radnici i njihove porodice tužili su proizvođača automobila prije pet godina zbog kršenja ljudskih prava.
Agenti VW-a su dali imena zaposlenih tokom lova policijeEPA-EFE

Njemački proizvođač automobila Volkswagen (VW) je saopštio da će platiti 6,4 miliona dolara odštete bivšim radnicima u brazilskoj fabrici koji su tužili kompaniju za saradnju sa vojskom te zemlje tokom diktature 1964-1985.godine.

Radnici i njihove porodice tužili su proizvođača automobila prije pet godina zbog kršenja ljudskih prava, prenosi Beta.

Kako je utvrđeno 2016. godine, agenti VW-a su dali imena zaposlenih tokom lova policije na ljude koji su označeni kao "subverzivni", koji su kasnije hapšeni i mučeni.

"Žao nam je zbog nasilja koja su se dogodila u prošlosti. Za Volkswagen je važno da se odgovorno nosi sa ovim negativnim poglavljem u historiji Brazila i promoviše transparentnost," izjavila je izvršna direktorica VW-a Hiltrud Werner.

Uhapšeni i mučeni

U sporazumu VW-a sa brazilskim tužiocima, koji je potpisan jučer, navedene su i donacije za projekte, uključujući i spomen žrtvama diktature, saopštila je kompanija.

Dvanaest bivših radnika reklo je 2016. godine da su uhapšeni i mučeni u ogromnoj Volkswagenovoj fabrici u Sao Bernardo do Campu, u blizini Sao Paula, dok su drugi otpušteni i stavljeni na crne liste.

Mnogi godinama poslije toga nisu mogli da nađu posao, utvrdila je istraga novinske agencije Reuters 2014. godine.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.