Oglasi

Vojvodini će nedostajati pola miliona ljudi

Vojvođansko stanovništvo karakteriziraju usporen demografski rast, malobrojna rađanja i mnogobrojna umiranja.
Postoji smišljeni plan da se Vojvodina što više posrbi, kaže PopovJaroslav Pap/ Tanjug - Arhiva

Demografsku sliku Vojvodine obilježava negativan prirodni priraštaj, što bi, uz stalna odseljavanja, moglo prouzrokovati to da do sredine ovog vijeka broj stanovnika u toj pokrajini opadne za skoro pola miliona, potvrdila je vojvođanska Vlada.

U informaciji o demografskoj slici Vojvodine nakon popisa stanovništva 2011. godine, koju je razmotrila Vlada, navedeno je da vojvođansko stanovništvo karakteriziraju usporen demografski rast, malobrojna rađanja i mnogobrojna umiranja, povremena masovna doseljavanja i stalna odseljavanja.

Sve je veći udio ostarjelih lica, samački život je sve rašireniji, a obilježja demografske slike su i prihvatanje niskih reproduktivnih normi kod većine stanovništva, te vrlo intenzivna depopulacija, navodi se.

Od 1989. godine broj umrlih u Vojvodini premašuje broj novorođenih i ta stopa se povećava iz godine u godinu, pa ukoliko takva tendencija bude nastavljena i ako ne bude osjetnijeg doprinosa migracija, depopulacioni procesi u Vojvodini bit će intenzivirani

Izrazito stara populacija

To bi, upozoravaju demografi, do sredine 21. vijeka moglo uzrokovati smanjenje broja stanovnika za skoro pola miliona.

Veliki problem je i to što se, prema obilježjima demografske starosti, stanovništvo Vojvodine može svrstati u grupu izrazito starih populacija u svjetskim okvirima.

Prosječna starost stanovništva u Vojvodini je 41,8 godina, udio starijih od 65 godina je 16,4 posto od ukupnog broja stanovnika, a procjenjuje se da će do 2041. godine udio starijih od 65 godina premašiti 25 posto.

Radi poboljšanja demografske slike u Vojvodini, pokrajinska Vlada proteklih godina provodi program demografskog razvoja, koji, uz mjere finansijske prirode, uključuje i one koje se odnose na unapređenje reproduktivnog zdravlja adolescenata, borbu protiv steriliteta, aktiviranje lokalne samouprave i svih onih koji mogu da pomognu u populacionoj edukaciji.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.