Oglasi

Vojvodina: Umrla žena zaražena HIV-om posredstvom transfuzije krvi

Ovo je prvi slučaj zaraze transfuzijom krvi na području Vojvodine još od 1985. godine.
Pacijentica je preminula od posljedica težine osnovne bolestiEPA - Ilustracija

Žena s teritorije Južnobačkog okruga (Srbija), zaražena ove godine HIV-om posredstvom transfuzije krvi, preminula je od posljedica težine osnovne bolesti iako su preduzete sve savremene mjere liječenja, izjavio je danas za agenciju Tanjug direktor Instituta za javno zdravlje Vojvodine (IZJZV) Vladimir Petrović.

On je naveo da je ovo prvi slučaj transfuzije krvi zaražene HIV-om na području Vojvodine još od 1985, kada su i registrovani prvi slučajevi takve infekcije u ovom dijelu Srbije.

Iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine objavili su da je epidemiološka služba tog instituta u saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi Vojvodine odmah po saznanju o dobrovoljnom davaocu krvi koji je HIV pozitivan provela sva neophodna epidemiološka ispitivanja slučaja i preduzela sve neophodne mjere za sprečavanje daljnjeg širenja infekcije.

Institut navodi da je pacijentica s teritorije Južnobačkog okruga, u okviru liječenja osnovne bolesti, koja spada u red najtežih oboljenja, "primila krv, dar dugogodišnjeg dobrovoljnog davaoca".

"Prilikom dolaska na davanje krvi dobrovoljni davalac nije davao informacije koje bi ga privremeno ili trajno isključile iz davanja krvi, a u obaveznom skrining testiranju markera transfuzijom prenosivih infekcija njegov dar je imao nereaktivan rezultat, te je kao takav i upotrebljen za transfuzijsko lečenje pacijenata", objašnjeno je iz IZJZV-a.

'Period prozora'

Ukazuje se da je prilikom narednog dobrovoljnog davanja krvi utvrđeno da je isti dobrovoljni davalac reaktivan na HIV i odmah je isključen iz daljnjeg davalaštva, te da je od pacijentice koja je primila njegovu krv iz prethodnog davanja uzet uzorak krvi i rezultat je bio reaktivan na HIV.

Pacijentica je nedugo potom preminula od posljedica težine osnovne bolesti.

Iz IZJZV-a navode da niko nije napravio propust u zdravstvenoj službi nego je krivac tzv. "period prozora", koji traje od šeste sedmice do šestog mjeseca, a u prosjeku približno dva mjeseca, od trenutka infekcije, "u kom je nemoguće utvrditi da li je davalac krvi zaražen HIV-om".

Kako je Tanjugu kazao Petrović, taj slučaj epidemiološki je završen, a slučaj transfuzije krvi zaražene HIV-om prvi je takav na području Vojvodine još od 1985. godine.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.