Vojvodina: Hapšenja zbog pronevjere četiri miliona eura

Novaković bio uhapšen i prošle godine zbog sumnje na oštećivanje novosadskog budžeta za 1,3 miliona eura (Tanjug)

Specijalni sud u Beogradu odredio je pritvor do 30 dana šefu zastupničke grupe Demokratske stranke u Skupštini Vojvodine i bivšem direktoru Zavoda za izgradnju grada u Novom Sadu Borislavu Novakoviću, kao i za troje zaposlenih u tom javnom preduzeću.

Sudija za prethodni postupak odredio im je pritvor, na pijredlog tužilaštva zbog postojanja posebnih okolnosti koje ukazuju da će boravkom na slobodi ometati istragu utjecanjem na svjedoke, rekla je Tanjugu glasnogovornica Suda Branislava Puzić.

Osim Novakoviću, pritvor je određen i Mirjani Dejanović, Zoranu Bojoviću i Dragani Živković.

Policija je uhapsila Borislava Novakovića i druge zbog sumnje da su oštetili novosadski budžet za četiri miliona eura.

Oni su osumnjičeni, kako je saopćilo Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije, za izvršenje više krivičnih djela kojima su omogućili preduzeću Borovica transport protivpravno stjecanje imovinske koristi od četiri miliona eura, javlja Tanjug.

“Po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal, u Beogradu je uhapšen B. N., bivše odgovorno lice Zavoda za izgradnju grada, i M. D., bivše v. d. odgovorno lice Zavoda za izgradnju grada, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja u saizvršilaštvu”, saopćio je MUP.

“Osumnjičeni B. N., suprotno izveštaju komisije, doneo je odluku kojom je priznao kvalifikaciju Borovica transport u prvoj fazi restriktivnog postupka 2009. godine”, navodi se u saopćenju.

Ugovori bez uslova za izvođenje radova

Dodaje se da je “M. D. osumnjičen da je izdavao naloge službama Zavoda da pripreme dokumentaciju, znajući da nije u skladu sa zakonom”.

“Na taj način su osumnjičeni nezakonito omogućili sticanje kvalifikacije Borovica transportu za učestvovanje u drugoj fazi restriktivnog postupka”, navodi MUP.

Ukazuje se i da je, “na osnovu toga, osumnjičeni B. N. u toku 2011. godine zaključio dva ugovora sa navedenim pravnim licem, iako je znao da ne ispunjava uslove za izvođenje radova na poslednjoj deonici izgradnje Bulevara Evrope u Novom Sadu”.

“Osumnjičena M. D. je izvršila radnje pripreme trebovanja sredstava za avansno plaćanje, znajući da za takvo trebovanje nije postojao pravni osnov – nije dostavljena druga potrebna bankarska garancija za dobro izvršenje posla”, dodaje MUP.

U saopćenju se navodi da su osumnjičeni Borovica transportu omogućili korist u smislu nezakonitog uvođenja u posao.

Šteta na račun Grada

“Uhapšeni su i D. Ž., odgovorno lice Zavoda za izgradnju grada, i Z. B., bivše odgovorno lice Zavoda, zbog postojanja osnova sumnje da su u toku 2012. godine izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja u podstrekavanju”, dodaje MUP.

Navodi se da je “osumnjičeni Z. B. podstrekao D. Ž. da ne izvrši aktiviranje bankarskih garancija za obezbeđenje avansa pre isteka roka važnosti, s obzirom da Borovica transport nije ispunio ugovorne obaveze i prestao je da izvodi radove”.

“Na ovaj način su osumnjičeni pribavili imovinsku korist Borovica transportu na štetu budžeta Grada Novog Sada u ukupnom iznosu od 4.000.000 evra”, dodaje se u saopćenju.

Pripadnici MUP-a, u saradnji s Tužilaštvom za organizovani kriminal, nastavljaju provjere “vezane za sprovođenje javnih nabavki Zavoda za izgradnju grada u Novom Sadu i ostalih javnih preduzeća”.

Novaković je u petak u Beogradu, s glasnogovornicom DS-a Aleksandrom Jerkov, trebao govoriti na stranačkoj konferenciji za medije, ali je iz DS-a saopćeno da je ta konferencija otkazana.

Novaković već bio hapšen

Novaković i još nekoliko osoba bili su uhapšeni i u septembru prošle godine zbog sumnje da su izvršili više krivičnih djela u vezi s građevinskim zemljištem, a kojima su oštetili novosadski budžet za 1,3 miliona eura.

Novaković je bio u pritvoru od 24. septembra do 19. novembra 2013. godine s još sedam osoba, među kojima je i vlasnik Mesne industrije “Matijević” iz Novog Sada Petar Matijević.

Pritvor im je ukinut Odlukom Vanraspravnog vijeća Višeg suda u Novom Sadu.

Direktor Policije Srbije Milorad Veljović je tada objasnio da su oni lišeni slobode zbog toga što su odgovorne osobe u Zavodu za izgradnju Novog Sada, u dogovoru s vlasnicima privatnih preduzeća, vršile nelegalnu prenamjenu građevinskog zemljišta.

Veljović je kazao Tanjugu da je tom prenamjenom omogućeno građenje objekata koji nisu predviđeni na spornoj lokaciji i povećanje kvadrature izgrađenih objekata.

Izvor: Agencije