Vojvođanski seljaci protiv dolaska Arapa

Poljoprivrednici iz Kule na sjeverozapadu Srbije protive se što je Vlada zemlju koju su oni obrađivali dala u zakup kompaniji Al-Rawafed iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE).

Srpska vlada i investitor iz Emirata potpisali su ugovor o zakupu 10.000 hektara zemlje na 30 godina, detalji ugovora su sada poznati, a poljoprivrednici kažu da bi i oni pristali na taj dogovor da im je ponuđen.

Zemljoradnik iz Kule Živko Pejin obrađuje državnu zemlju koju dobija na licitacijama, pa se protivi ustupanju zemlje stranim kompanijama i pita zašto država domaćim farmerima ne ponudi iste uslove za zakup.

„I ja, ali i većina mogu reći – sigurno 95 odsto ljudi koji sada rade, uzeli bi sigurno zemlju na 20-25 godina i investirali isto toliko. Prednost je ta što ja kad uzmem zemlju, kao seljak iz Sivca, i dobijem pare, trošim te pare ovde. Znači, i onaj trgovac, i onaj što drži stovarište građevinskog materijala, svi mogu da žive od te zemlje. Ne direktno, ali indirektno“, ukazuje Pejin.

Srbija je dala u zakup 10.000 hektara zemlje kompaniji Al-Rawafed, koji su većinski vlasnici zemljišta, pri čemu ulažu 5,9 miliona eura i u obavezni su da investiraju 140 miliona eura. Odluke ne mogu da se donose bez saglasnosti Srbije.

Loše privatizacije

U Vladi Vojvodine kažu da su poljoprivrednici plaćali otprilike 400 eura po hektaru na godinu dana, a Arapima je zbog dužine zakupa dat veliki popust, pa će oni tu zemlju plaćati najviše 250 eura po godini.

„Smatramo da ne mogu poljoprivrednici u Vojvodini da budu poljoprivrednici drugog reda i da, ako će se već državno zemljište dati u zakup, onda treba makar da se da u skladu sa tržišnim uslovima“, kaže Branislav Bugarski, pokrajinski sekretar za poljoprivredu.

Vlasti u Srbiji kažu da je do davanja u zakup ovog zemljišta došlo poslije loših privatizacija četiri vojvođanska preduzeća.

„U Vladi tvrde i da je ovaj ugovor dobar po Srbiju jer ovu zemlju niko nije obrađivao, a polja su ostajala prazna. Arapska kompanija zakupila je zemljište u Vojvodini na 30 godina“, javlja reporter Al Jazeere Đorđe Kostić.

Bivši ministar privrede Saša Radulović, koji danas vodi Pokret „Dosta je bilo“, kaže da prodaja preduzeća u restrukturiranju nije moguća, jer se kosi za Zakonom o privatizaciji.

„Krši se Zakon o privatizaciji. Osim toga, izdaje se u zakup poljoprivredno zemljište koje po Zakonu o poljoprivrednom zemljištu nije moguće izdavati nikome, osim lokalnom poljoprivredniku“, napominje Radulović.

Skupština Srbije je u martu 2013. godine ratifikovala Sporazum o saradnju između Srbije i UAE-a, koji se odnosi na ekonomsku saradnju, saradnju u oblasti privrede i poljoprivrede, te vojnu saradnju.

Izvor: Al Jazeera