Oglasi

Vojvoda od Luksemburga preminuo u 98. godini

Tokom 36 godina na čelu države, zemlja od pola miliona ljudi pretvorila se od industrijske provincije u finansijsko središte.
Veliki vojvoda Jean od Luxembourga, Luxembourg, Vojvoda JeanVojvoda Jean je izabrao najstarijeg sina Henrija da postane njegov naslijednikEPA

Luksemburški veliki vojvoda Jean, koji je nadzirao transformaciju Velikog vojvodstva u međunarodno financijsko središte prije abdikacije, kada je predao tron svome sinu, preminuo je u 98. godini.

On je rođen 5. siječnja 1921. godine, kao sin vojvotkinje Charlotte i pronca Felixa od Bourbon-Parme, prenosi Fena.

Njegovo djetinjstvo i mladost bili su u sjeni Drugog svjetskog rata - njegova obitelj morala je pobjeći pred nadirućim nacističkim trupama i zatražiti utočište u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi.

Jean se vratio u Europu u 1942. godine, kako bi dobio vojnu obuku u Sandhurstu, u Velikoj Britaniji.

Kratko je služio kao stražar u Buckinghamskoj palači, prije nego što se pridružio zajedničkim savezničkim snagama u Normandiji 1944. godine, sudjelujući u bitci za Caen.

Nakon rata se vjenčao s belgijskom princezom Josephine Charlotte, s kojom ima petero djece.

Od provincije do finansijskog središta

Postao je šesti lukemburški veliki vojvoda kada je njegova majka Charlotte abdicirala 1964. godine.

Tijekom 36 godina provedenih na čelu države, njegova zemlja od pola milijuna ljudi, smještena između Belgije, Njemačke i Francuske, pretvorila se od industrijske provincije u međunarodno financijsko središte.

Jean je izabrao najstarijeg sina Henrija da postane njegov naslijednik, kada je prebacio većinu svojih dužnosti na njega 1998. godine.

Odstupio je s položaja velikog vojvode 2000. godine.

Luksemburg je ustavna monarhija, u kojoj veliki vojvoda obavlja izvršnu vlast i prijedlozi Parlamenta postaju zakoni tek nakon njegovog potpisa, prenosi Reuters.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.