Vojska zatvorila urede Al Jazeere u Sudanu

Vojska Sudana proglasila je i protestni kamp ispred zgrade Ministarstva odbrane u glavnom gradu prijetnjom za nacionalnu sigurnost (Reuters)

Sudanski sigurnosni zvaničnici obavijestili su Al Jazeeru o odluci vojnog vijeća da zatvori urede naše mreže u prijestolnici Khartoumu, bez navođenja bilo kakvog razloga.

Odlukom su tenutačno povučene radne dozvole dopisnika i osoblja katarske medijske kuće.

U saopštenju, Al Jazeera je osudila „naglo“ zatvaranje ureda u Khartoumu i zabranu izvještavanja svojih reportera u državi, nazvavši taj potez „totalnim kršenjem slobode novinarstva”.

„Mreža ovo vidi kao napad na medijske slobode, profesionalno novinarstvo , i osnovna načela prava ljudi da spoznaju i shvate realnost onoga što se događa u Sudanu “, navodi se u izjavi.

Al Jazeera je pozvala na trenutačan nastavak operacija ureda u Khartoumu i najavila da će nastaviti praćenje dešavanja u Sudanu „urpkos političkom uplitanju sudanskih vlasti“.

Zatvaranje protestnog kampa

Istovremeno, vojska Sudana proglasila je protestni kamp ispred zgrade Ministarstva odbrane u glavnom gradu prijetnjom za nacionalnu sigurnost.

Glasnogovornik prijelaznog vojnog vijeća rekao je kako će biti poduzete pravne mjere protiv, kako je nazvano, „neposlušnih elemenata“ na mjestu gdje se demonstranti okupljaju sedmicama.

„Mjesto protesta postalo je nesiguno i predstavlja opasnost za revoluciju i revolucionare i prijeti koherenciji države i njene nacionalne sigurnosti,“ saopštio je general Bahar Ahmed Bahar, glavni čovjek centralne regije Kharoutma.

Ova lokacija postala je centralno mjesto sudanskih protesta, u kojima je s vlasti svrgnut dugogodišnji autokrat Omar al-Bashir, otkad demonstranti traže od vojske da vlast predaju administraciji pod civilnom upravom.

Izvor: Al Jazeera