Vojska Venecuele ostala uz predsjednika Madura

Maduro je nedavno izabran na novi šestogodišnji mandat (EPA)

Venezuelanska vojska lojalna je predsjedniku Nicolasu Maduru, poručio je ministar obrane Vladimir Padrino, a Vrhovni sud upozorio je nacionalnu skupštinu da je prekršila ustav nakon što se Juan Guaido proglasio privremenim predsjednikom Venezuele, prenosi dpa.

“Očaj i netolerancija napadaju mir nacije”, objavio je Padrino na Twitteru.

“Mi, vojnici domovine, ne prihvaćamo predsjednika nametnutog u sjeni opskurnih interesa”, istaknuo je venezuelanski ministar obrane.

Time je aludirao na Juana Guaida, predsjednika nacionalne skupštine koji se proglasio privremenim predsjednikom na valu protuvladinih prosvjeda, organiziranih u srijedu širom zemlje.

Guaido je obećao amnestiju vojnicima koji pomognu u svrgavanju predsjednika Madura.

Vrhovni sud upozorava na kršenje Ustava

Venezuelanska vojska poručila je pak da ostaje uz predsjednika Madura unatoč pobuni ograničenog opsega koju je vlada, kako tvrdi, osujetila početkom tjedna.

“Vojska brani naš ustav i jamči nacionalni suverenitet”, istaknuo je ministar obrane.

Vrhovni sud upozorio je pak nacionalnu skupštinu da je prekršila ustav i da su njezine odluke nevažeće.

Sud je zatražio od tužitelja da podignu tužbe protiv zastupnika.

Sjedinjene Američke Države priznale su Guaida za privremenog predsjednika Venezuele, a za primjerom Washintona povela se i Organizacija Američkih Država (OAS).

Maduro prekinuo odnose sa SAD-om

Potom se oglasio Maduro, prekinuvši diplomatske i političke odnose sa SAD-om. Osim toga, zatražio od američkih diplomata da napuste zemlju u roku od 72 sata.

Prema Maduru, SAD je organizirao puč protiv legitimne vlade u Venezueli.

Maduro je ranije ovog mjeseca položio prisegu za još jedan šestogodišnji mandat na čelu države.

Na događanja u Venezueli reagirao je i predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk, izrazivši nadu da će cijela Europa pružiti podršku demokratskim snagama.

“Za razliku od Madura, Nacionalna skupština i Juan Guaido imaju demokratsku ovlast koju su im pružili građani Venezuele”, napisao je Tusk na Twitteru.

Erdogan: Brate Maduro, stojimo uz tebe!

Kritiku SAD-u i njegovim saveznicima zbog podrške samoproglašenom venezuelskom čelniku uputila je Moskva, navodeći kako su zapadne zemlje “svojim stajalištem pokazale kako gledaju na međunarodno pravo”.

“Događaji u Venezueli jasno pokazuju stajalište napredne međunarodne zajednice prema suverenitetu i nemiješanju u unutarnja pitanja neke zemlje u kojoj ona želi promijeniti vlast”, napisala je glasnogovornica ruske diplomacije Marija Zaharova na Facebooku.

Reagirao je i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, koji je nazvao Madura i izrazio mu potporu.

“Naš je predsjednik nazvao Madura i rekao mu ‘Moj brate Maduro! Glavu gore, stojimo uz tebe!'”, napisao je Erdoganov glasnogovornik Ibrahim Kalin na Twitteru.

Glavni tajnik Ujedinjenih  naroda Antonio Guterres pozvao je na “dijalog” u Venezueli “ne bi li se spriječila eskalacija koja bi dovela do katastrofe”.

“Nadam se da je dijalog moguć, jer bi eskalacija vodila u sukob koji bi bio katastrofalan za stanovništvo i regiju”, rekao je Guterres.

Izvor: Agencije