Vojska u Zagrebu postavila dodatne šatore za trijažu

Hrvatska vojska u Zagrebu postavila dodatne šatore (MORH)

Hrvatska vojska postavila je dodatne šatore ispred Kliničko bolničkog centra Sestre milosrdnice u Zagrebu i Veterinarskog fakulteta za obavljanje trijažnih postupaka tokom pandemije korona virusa.

Ministarstvo odbrane Hrvatske saopštilo je danas da su u cilju pružanja pomoći lokalnoj zajednici i institucijama civilnog društva u borbi protiv suzbijanja korona virusa SARS-CoV-2, pripadnici bataljona za opštu logističku podršku… pružili podršku postavljanjem po tri polja šatora.

Ispred Kliničko bolničkog centra Sestre milosrdnice u Zagrebu dosad je postavljeno ukupno osam šatora M70, prenosi Tanjug pozivajući se na Hinu.

U Hrvatskoj je danas potvrđeno 1.131 novi slučaj korona virusa i jedan smrtni slučaj, što je najviše  zaraženih dosad u jednom danu.

Pucanje zdravstvenog sistema

Hrvatska vlada je zbog pogoršane epidemiološke situacje pozvala građane na izuzetnu odgovornost i samodisciplinu da bi se sprečilo pucanje zdravstvenog sistema.

“Ovo nije zastrašivanje ili širenje panike već apel, jer je zdravstveni sistem najranjiviji i ukoliko bolnički kapaciteti nastave da se pune na ovaj način možemo doći u situaciju da adekvatnu zdravstvenu zaštitu neće moći da dobiju ni oni koji boluju od drugih bolesti, a nužno im je potrebna. U takvoj situaciji još nismo i imamo kapacitete, ali vrlo lako možemo biti”, navodi se u apelu vlade objavljenom na zvaničnom Facebook profilu.

U apelu se ističe da velika većina zaraženih nema teže simptome ili ih nema uopšte, ali da svaki novi teži slučaj treba bolničku njegu.

Poručili su da su se maske pokazale kao “dobar alat” i zato apeluju na građane da ih nose kada je potrebno, da vode računa o higijeni, kao i da se pridržavaju fizičke distance.

“Znamo, dosta vam je virusa, dosta vam je preporuka, dosta vam je mjera, ali ne samo u Hrvatskoj već u cijeloj EU brojevi zaraženih osoba snažno rastu i zato lična odgovornost pri poštivanju mjera na snazi ostaje ključ svega. Odustanemo li od toga doći ćemo do preopterećenosti zdravstvenog sistema koji ima svoje granice”, navodi se, između ostalog, u vladinom apelu.

Izvor: Agencije