Oglasi

Vojska Srbije dobila nove bespilotne letjelice

Bespilotne letjelice SN-92A podići će i značajno unaprijediti sposobnost izviđanja iz vazdušnog prostora.
Letjelice su veoma precizne i nečujne, a pokrivaju funkciju izviđanja danju i noćuTanjug

Vojska Srbije predstavila je danas nove bespilotne letjelice SN-92A, koje će podići i značajno unaprijediti sposobnost izviđanja iz vazdušnog prostora armije, prenosi Tanjug.

Na batajničkom aerodromu "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" prikazu novih letjelica prisustvovao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije predstavili su predsjedniku Vučiću novi sistem - šest letjelica, sa po dvije rakete, koje, kako su rekli, mogu da unište i teže oklopno vozilo.

Veoma su precizne i nečujne, a pokrivaju funkciju izviđanja danju i noću.

Proizvodnja bespilotne letjelice

Bespilotna letelica ima akcioni radijus veći od 250 kilometara, maksimalna visina leta je 5.000 metara, a brzina nešto manja od 200 kilometara na sat.

"To postaje savremeni način ratovanja. Mi nismo imali šansu da se merimo sa ozbiljnijim zemljama, a sada to počinjemo. Uvodimo tehnologije koje nismo imali", kazao je je Vučić na batajničkom aerodromu.

Nabavkom ovih letjelica Vojska Srbije dobiće novu klasu vazduhoplova i sasvim nove mogućnosti, a kao još značajnija ističe se saradnja s kineskim stručnjacima na zajedničkom razvoju i proizvodnji domaće bespilotne letjelice srednjeg dometa - Pegaz.

Navodi se kako će potpuno ovladavanje ovim sistemom omogućiti dalji razvoj sposobnosti Vojske Srbije u oblasti autonomnog naoružanja koje će biti dominantno u ratnim sukobima 21. veka.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.