Vojska Sjeverne Koreje u stanju pripravnosti

Pjongjang stavio sve artiljerijske jedinice u stanje pripravnosti (Reuters)

Sjeverna Koreja stavila je svoje oružane snage u stanje pripravnosti i zatražila od posebnih „strateških“ jedinica da se pripreme za moguće udare na Sjedinjene Američke Države, otoke Guam i na Havaje u Pacifiku, objavila je službena sjevernokorejska agencija KCNA u utorak.

„Komanda korejske narodne vojske izjavljuje da sve topničke jedinice, među kojima i strateške raketne jedinice i jedinice dalekometne artiljerije, stavlja u stanje ‘borbene pripravnosti'“, piše KCNA, prenosi AFP.

Te snage moraju biti spremne za napad na „sve američke vojne baze na području Azije i Pacifika, pa tako i na sjevernoamerički kontinent, Havaje i Guam“, te na Južnu Koreju, dodaje komanda u saopćenju koje prenosi KCNA.

Nova južnokorejska predsjednica Park Geun-Hye upozorila je u utorak Pjongjang da je odustajanje od njegovog nuklearnog i balističkog programa „jedini put želi li opstati“ i pozvala ga „na promjene“, u času dok raste napetost na korejskom poluotoku.

„Želi li Sjever opstati jedini put je da prestane s provokacijama i prijetnjama, da odustane od nuklearnog i balističkog oružja, te da postane odgovoran član međunarodne zajednice“, poručila je Park, koja je u februaru preuzela najvišu državnu dužnost.

Poziv Kine na suzdržanost

„Sjeverna Koreja još prijeti našoj nacionalnoj sigurnosti“, dodala je predsjednica u govoru povodom treće godišnjice potonuća južnokorejske korvete koju je Pjongjang pogodio torpedom, kako tvrdi Seul.

Odnosi Sjeverne i Južne Koreje na najnižoj su tački od 2010. godine. Sjevernokorejski nuklearni eksperiment 12. februara, treći po redu, bio je povod za nove sankcije UN-a, na što je Pjongjang uzvratio prijetnjom.

Kina je u međuvremenu pozvala „sve strane“ na suzdržanost, javio je Reuters javljajući sa redovne dnevne konferencije za medije u kineskom Ministarstvu vanjskih poslova.

Izvor: Agencije