Američka vojska ostaje u Washingtonu

Odluka da vojnici ostanu u regiji uslijedila je u vrijeme kada lideri Pentagona nastavljaju insistirati da ne žele koristiti snage kako bi ugušili proteste (EPA)

Ministar odbrane Sjedinjenih Američkih Država Mark Esper naglo je poništio raniju odluku Pentagona da iz Wašingtona pošalje nekoliko stotina vojnika kući, uslijed porasta tenzija sa Bijelom kućom oko vojnog odgovora na proteste, prenosi AP.

Vojni sekretar Ryan McCarthy potvrdio je da je u srijedu dobio obavještenje o naredbi Pentagona da se 200-ak pripadnika 82. zrakoplovne jedinice za hitno reagovanje pošalje kući, a nekoliko sati kasnije obaviješten je da je Esper promijenio tu odluku.

McCarthy je saznao za promjenu odluke nakon sastanka koji je Esper imao u Bijeloj kući, te nakon razgovora koje je održao unutar Pengatona. Nije poznato da li se Esper sreo sa predsjednikom SAD-a Donaldom Trumpom, navodi AP.

Pročitajte više:

Završna autopsija: Floyd je umro od zastoja srca, a bio je zaražen korona virusom

Mattis: Trump želi podijeliti Amerikance

Nove optužnice u slučaju ubistva Georgea Floyda

McCarthy ističe kako vjeruje da je Esper odlučio promijeniti svoju odluku kako bi osigurao da postoji dovoljno velika podrške vojske u slučaju bilo kakvim problema tokom demonstracija.

Prema nekim podacima, stotine hiljada osoba protestira širom SAD-a zbog smrti Georgea Floyda koji je preminuo tokom hapšenja. Sva četiri policajca su optužena u ovom slučaju.

Sa Biblijom kod crkve

Odluka da vojnici ostanu u regiji uslijedila je u vrijeme kada čelnici Pentagona nastavljaju insistirati da ne žele koristiti snage kako bi ugušili proteste.

Ranije u srijedu, Esper je rekao kako ne podržava raspoređivanje vojske radi gušenja protesta koji danima traju širom Sjedinjenih Američkih Država zbog smrti Afroamerikanca Georgea Floyda tokom privođenja.

“Ne podržavam pozivanje na Zakon o pobuni”, rekao je Esper govoreći u Pentagonu. On je istakao da bi mogućnost korištenja vojske u cilju provođenja zakona trebalo koristiti samo u krajnjem slučaju, i to samo u hitnim i najtežim situacijama.

Ta izjava odudara od Trumpove prije dva dana.

“Ako grad ili država odbiju poduzeti akcije nužne za odbranu života i imovine građana, onda ću poslati vojsku i brzo riješiti problem”, rekao je američki predsjednik u ponedjeljak, nešto prije nego što je savezna policija suzavcem rastjerala demonstrante kako bi mogao doći do crkve kod Bijele kuće i ondje se slikati s Biblijom u ruci.

Ranije je AP prenio da će vojnici 82. zrakoplovne jednice prvi napustiti Washington i vratiti se kući u Fort Bragg u Sjevernoj Karolini.

Ostatak aktivnih trupa, koji su se nalazili u vojnim bazama izvan grada u sjevernoj Virginiji i Marylandu, također je trebao biti pušten kući u narednih nekoliko dana, ako to uslovi dozvole.

Gradonačelnica traži odlazak vojnika

Pentagon je, međutim, promijenio te planove.

“Ovo je dinamična situacija”, rekao je vojni sekretar McCarthy dodajući da će snage 82. jednice ostati još 24 sata i da se radi na njihovom povlačenju i vraćanju kući.

Aktivne trupe stavljene su na raspolaganje za intervenciju u Washingtonu, ali nisu korištene kao odgovor na demonstracije.

Najmanje 1.300 pripadnika aktivnih vojnih snaga dovedeno je u Washington početkom sedmice pošto su protesti, koji se održavaju zbog smrti Afroamerikanca Georgea Floyda tokom policijske akcije u Minnesoti, postali nasilni, podsjećaju agencije.

Gradonačelnica Washingtona Muriel Bowser pozvala je danas na povlačenje vojnih jedinica iz američke prijestolnice koje su poslate iz drugih država zbog protesta.

„Želimo da trupe napuste Washington“, rekla je Bouser na konferenciji za novinare, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Izvor: Agencije