Vojska SAD-a i CIA pod lupom zbog zlostavljanja u Afganistanu

Fatou Bensouda namjerava da istraži i aktivnosti operativaca CIA u tajnim zatvorima u Afgaistanu i drugim zemljama koje su članice suda (Arhiva)

Tužiteljica Međunarodnog krivičnog suda (ICC) zatražila je od sudija da odobre istragu o navodima za kršenja ljudskih prava u Afganistanu, uključujući optužbe protiv vojske SAD-a i Centralne obavještajne agencije (CIA) za silovanje i mučenje, zločine talibana protiv čovječnosti i ratne zločine afganistanskih sigurnosnih  snaga.

Ovo je prvi put da je tužiteljica tog suda, Fatou Bensouda, zatražila istragu protiv Amerikanaca zbog navoda o ratnim zločinima, navodi AP, uz napomenu da Sjedinjene Države nisu članica tog suda, ali da američki državljani mogu da budu optuženi za ratne zločine počinjene u državama koje jesu članice ovog suda.

Američki State Department saopćio je da analizira zahtjev tužiteljice za odobrenje istrage, ali je istakao da se protivi miješanju Međunarodnog krivičnog suda u Afganistanu.

“Naš stav je jasan: istraga Međunarodnog krivičnog suda u vezi sa američkim osobljem bila bi potpuno neopravdana i nedopuštena”, navodi se u saopćenju State Departmenta, u kojem se zaključuje da pokretanje takve istrage neće služiti interesima mira, niti pravde u Afganistanu.

Djela torture

Fatou Bensouda namjerava da istraži i aktivnosti operativaca CIA u tajnim zatvorima u Afganistanu i drugim zemljama koje su članice suda.

“Dostupne informacije nam pružaju razumnu osnovu da vjerujemo da su američko vojno osoblje i operativci CIA počinili djela torture, okrutnog tretmana i vrijeđanja ličnog dostojanstva, silovanja i seksualnog nasilja nad pritvorenicima vezanim za sukob u Afganistanu i na drugim lokacijama, prije svega od 2003. do 2004.”, navodi se u sažetku njenog zahtjeva.

Ona je istakla i da su talibani i njihovi saveznici osumnjičeni za zločine protiv čovječnosti i ratne zločine “u okviru rasprostranjene i sistematske kampanje zastrašivanja, ciljanog ubijanja i otimanja civila” za koje smatraju da podržavaju vladu ili se suprotstavljaju talibanskim pobunjenicima.

S druge strane, afganistanske snage sigurnosti se sumnjiče za učešće u “sistematskom mučenju i okrutnom ponašanju prema pritvorenicima vezanim za sukob u afganistanskim pritvorskim jedinicima uključujući seksualno nasilje”, navodi Bensouda.

Uspostavljenm 2002, Međunarodni krivični sud je prvi stalni svjetski sud za krivično gonjenje zbog ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida, napominje američka agencija.

Izvor: Agencije