Vojska nastavila ofanzivu oko Damaska

Sirijska vojska nastavila je u četvrtak bombardiranje pobunjeničkih položaja oko Damaska, gdje je u 24 sata ubijeno 55 ljudi, među kojima je 19 civila, tvrde opozicioni aktivisti.

Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sjedištem u Londonu navodi da su civili, među kojima su tri žene, poginuli kada su projektili pogodili izbjeglički kamp Yarmouk, koji naseljavaju Palestinci.

Aktivisti, čiji se navodi ne mogu nezavisno provjeriti, jer je novinarima zabranjen pristup, u srijedu su izvijestili da su snage predsjednika Bashara al-Assada počele žestoku ofanzivu protiv pobunjenika na jugu i na istoku Damaska.

Prema njihovim podacima, ubijeno je najmanje 19 civila, 28 pobunjenika i osam vojnika, a vojska je u četvrtak dobila pojačanje u Darayi, strateškoj lokaciji blizu vojnog aerodroma, javlja AFP.

Opservatorija, koja izvještava o sukobima i žrtvama od početka krize u Siriji u martu prošle godine, saopćila je i da je u nasilju širom zemlje u srijedu ubijena 141 osoba.

Khatib: Osloboditi žene

Ofanziva sirijskih snaga uslijedila je dan nakon što je vođa opozicije Ahmad Mouaz al-Khatib zatražio da do nedjelje iz zatvora budu oslobođene sve žene i kazao da će, u suprotnom, režim propustiti svoju šansu za dijalogom.

“Ove stvari ne mogu čekati do Sudnjeg dana”, rekao je vođa Sirijske nacionalne koalicije (SNK).

“Smatrat ću da je režim odbio moju inicijativu i zahtjev da žene budu oslobođene ukoliko u nedjelju ijedna žena bude u zatvoru”, kazao je Al-Khatib.

U međuvremenu se više od 25 premijera i predsjednika islamskih zemalja okupilo u Kairu, na samitu Organizacije islamske konferencije (OIC).

Prvog dana samita lideri su u srijedu objelodanili konfliktne pristupe krizama u Maliju i Siriji, iznijevši time na vidjelo i neke od najdubljih podjela u islamskom svijetu.

Osvrnuvši se na Siriju, egipatski predsjednik Muhamed Mursi oštro je kritizirao Vladu predsjednika Assada i poručio mu da pročita historiju i shvati njenu besmrtnu poruku da je “narod taj koji ostaje i da oni koji stavljaju svoje lične interese ispred interesa svog naroda neminovno moraju da odu”.

Duboke podjele

Sirijski sukob je stvorio duboke podjele na Bliskom istoku, suprotstavljajući pretežno sunijsku opoziciju režimu pod upravom Assadove alavitske manjine, ogranka šijskog islama.

Sunijske države, kao što su Egipat, Saudijska Arabija i Turska, stale su na stranu pobunjenika, dok je šijska sila Iran najbliži regionalni saveznik Damaska, navodi AP.


Islamske zemlje podijeljene oko Sirije i Malija [EPA]

Irački premijer Nuri al-Maliki, čija Vlada, na čelu sa šijama, ima neodređen stav o sirijskom sukobu, iznio je oprezniji pristup tom pitanju, pozvavši učesnike samita da “pronađu izlaz i mirno rješenje za sukob u Siriji”.

Ahmed el-Tayyib, dekan hiljadugodišnjeg Univerziteta Al-Azhar, rekao je da su pokušaji da se šijski islam raširi u uglavnom sunijskim arapskim zemljama neprihvatljivi i pozvao na okončanje krvoprolića u Siriji.

Dvodnevni islamski samit organizira 57-člana OIC-a, osnovana 1969. godine, a Siriji je ukinuto članstvo u toj organizaciji zbog žestokog obrušavanja Vlade na pobunu, koja je izbila u proljeće 2011. godine.

Izvor: Agencije