Oglasi

Vojska na ulicama Venecuele pred velike proteste

Opozicija je najavila proteste za srijedu, na dan obilježavanja godišnjice revolucije koja je dovela do nezavisnosti.
Maduro je iz predostrožnosti poslao vojsku na ulice KarakasaReuters

Venecuelanski predsjednik Nicolas Maduro objavio je da će vojska od ranog jutra biti raspoređena u zemlji, uoči najavljenih novih protesta opozicije.

Državna televizija VTV pokazala je kako vojnici defiluju pored ministra odbrane Vladimira Padrina u Karakasu, ali danas nisu viđene vojne patrole u glavnom gradu Venecuele.

"Počinjemo sedmicu s mnogo žustrosti, s mnogo borbenog duha u očekivanju 19. aprila", rekao je ministar na televiziji.

U srijedu, 19. aprila, obilježava se godišnjica revolucije iz 1810. koja je dovela do nezavisnosti zemlje, a za isti dan je opozicija najavila organizaciju velikih protesta.

Ministar je rekao da sedmica počinje s "mnogo žestine, mnogo borbenog duha u susret 19. aprilu" i dodao da će se založiti za "čast bolivarske milicije" ali da je to "poziv na mir, razumijevanje" i da "ne žele konfrontaciju".

Majka svih protesta

Opozicija je najavila da će na protestima nazvanim "majka svih protesta", da traži prijevremene izbore. Vlada je za isti dan pozvala da se sprovede marš marševa, što izaziva strah o mogućim novim sukobima.

Od početka aprila širom zemlje organiziran je talas protesta protiv "čavista" po imenu bivšeg predsjednika Huga Chaveza, na vlasti od 1999. do 2013. koje su obilježene sukobima s policijom. Pet demonstranata je poginulo, a stotine je povrijeđeno ili uhapšeno tokom protesta, prenosi B92.

Izvor: Agencije