Vojska Južne Koreje: Projektili Pjongjanga su rakete kratkog dometa

Kim Jong-un, Sjeverna Koreja
John Bolton izjavio je ranije da najnovije lansiranje raketa krši rezoluciju Vijeća sigurnosti te je pozvao Kim Jong-una da se vrati razgovorima (EPA)

Vojske SAD-a i Južne Koreje ocijenile su da su dva projektila koje je Sjeverna Koreja ispalila u četvrtak bile rakete kratkog dometa, izjavio je u petak južnokorejski vojni dužnosnik, dan nakon drugog lansiranja koje je Sjeverna Koreja izvela u pet dana, izazvavši uznemirenost u vezi budućnosti nuklearnih pregovora između Washingtona i Pjongjanga.

Kako je priopćeno, projektili su letjeli 420, odnosno 270 kilometara.

Lansiranje je ocijenjeno kao potencijalno upozorenje Pjongjanga Washingtonu zbog zastoja u nuklearnim pregovorima, dok se dvije zemlje i dalje suočavaju s neusklađenim zahtjevima u vezi sa sankcijama i razoružanjem, prenosi Tanjug agenciju AP.

Državna novinska agencija Sjeverne Koreje priopćila je u petak da je lider te zemlje Kim Jong-un pratio testiranje oružja u četvrtak, a list Rodong Sinmun objavio je fotografije na kojima se vidi nasmijani Kim s dvogledom kako promatra ispaljivanje raketa.

Moon upozorio Pjongjang

Sjeverna Koreja ponovno je lansirala projektile, samo tjedan dana nakon što je Kim Jong-un nadgledao testno ispaljivanje više raketa.

Agencija Reuters podsjeća da je Sjeverna Koreja prošlog tjedna lansirala više raketa i barem jedan projektil kratkog dometa s istočne obale u ocean.

Stručnjaci kažu da je projektil bio identičan onom koji je Sjeverna Koreja lansirala u subotu, a koji je izgledao kao raketa na čvrsto gorivo po uzoru na ruski sustav za balističke rakete kratkog dometa.

Predsjednik SAD-a Donald Trump rekao je novinarima kako su u pitanju manje rakete kratkog dometa, ali da “nitko nije sretan zbog toga”.

On se dva puta sastao s Kimom, ali je u četvrtak izjavio da ne misli “da su oni spremni za pregovore”.

Predsjednik Južne Koreje Moon Jae-in upozorio je Sjevernu Koreju da bi ispaljivanje projektila moglo otežati nastavak dijaloga.

“To može predstavljati kršenje rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a koje zabranjuju Sjevernoj Koreji da koristi balističke rakete, ali je još rano za donošenje zaključaka”, rekao je Moon u specijalnom obraćanju javnosti, nekoliko sati nakon što je Pjongjang ispalio dvije rakete.

Kina: Izraditi praktičan plan

On je dodao kako izgleda da Pjongjang pokazuje nezadovoljstvo zato što je propao summit u Hanoiju između Kim Jong-una i američkog predsjednika Donalda Trumpa krajem veljače, prenosi Yonhap.

U međuvremenu, ministar vanjskih poslova Kine, Wang Yi, izjavio je u petak da bi pitanja na Korejskom poluotoku trebalo rješavati dijalogom, kao i da bi se sve strane trebale pridržavati cilja, denuklearizacije regije.

Wang, koji ima i funkciju savjetnika za nacionalna pitanja u kineskoj Vladi, to je kazao na skupu posvećenom trilateralnoj suradnji Kine, Japana i Južne Koreje, kako prenosi Reuters.

Šef kineske diplomacije je rekao da bi sve zemlje koje su uključene u rješavanje korejskog pitanja trebale raditi na izradi praktičnog plana koji bi vodio rješavanju svih pitanja koja izazivaju zabrinutost.

Izvor: Agencije