Vojska i opozicija dogovorili podjelu vlasti u Sudanu

Sporazum će biti sveobuhvatan i neće isključiti nikoga, obećala je vojska (EPA)

Sudansko vladajuće vojno vijeće i koalicija oporbe i prosvjednih skupina postigli su dogovor o podjeli vlasti tijekom tranzicijskog razdoblja do izbora, prenosi Reuters.

“Prijelazno vojno vijeće, koje vlada zemljom, i Snage za slobodu i promjenu – FFC, dvije strane koje su u Khartoumu pregovarale posljednja dva dana, složile su se formirati tijelo u kojem će se na vlasti rotirati vojska i civili u razdoblju od tri godine ili nešto više”, rekao je Mohamed Hassan, pregovarač Afričke unije, na konferenciji za novinare.

Iako nije pojasnio koji će točno mehanizam biti korišten, navodno će na čelu Suverenog vijeća najprije biti vojna osoba prvih 18 mjeseci, a potom civil do kraja tranzicijskog razdoblja.

“Ovaj dogovor otvara put formiranju institucija tranzicijske vlasti i mi se nadamo da je to početak novog razdoblja”, rekao je Omar al-Degair, čelnik FFC-a, krovne organizacije oporbenih skupina.

General Mohamed Hamdan Dagalo, zamjenik šefa Prijezanog vojnog vijeća, izjavio je kako će sporazum biti “sveobuhvatan i neće isključiti nikoga”.

Istraga svih nasilnih incidenata

Do obnove pregovora došlo je nakon što je 3. lipnja rastjeran prosvjed ispred Glavnog stožera vojske u Khartoumu, pri čemu su ubijeni deseci ljudi.

Dvije strane složile su se da će se provesti temeljita i transparenta istraga svih nasilnih incidenata koji su se dogodili u zemlji posljednjih tjedana.

Etiopija i Afrička unija pojačale su potom napore za posredovanje kako bi se okončala politička kriza u Sudanu, afričkoj zemlji u kojoj prosvjedi traju od prosinca.

Vladajuće Prijelazno vojno vijeće i oporbena koalicija dugo su u sporu kako upravljati državom, nakon što je 11. travnja vojska svrgnula dugogodišnjeg predsjednika Omar al-Bashira.

Izvor: Al Jazeera i agencije