Vojno vijeće: Rješenje krize u Sudanu imaju demonstranti

Ministar odbrane se nalazi među drugim sudanskim zvaničnicima protiv kojih je SAD uveo sankcije (Reuters)

Vojno vijeće nema rješenje za krizu u Sudanu, rješenje će ponuditi demonstranti, naveo je general-pukovnik Omar Zein Abedeen, član Tranzicijskog vojnog vijeća koje je ranije danas imenovalo sudanskog ministra odbrane Awada Mohameda Ahmeda Ibn Aufa za čelnika Tranzicijskog vojnog vijeća.

Time je on zamijenio predsjednika Omara al-Bashira, koga je u četvrtak svrgnula vojska, javila je državna televizija.

Na današnjoj konferenciji za medije Abedeen je istakao kako Vijeće nema ambiciju da ostane na vlasti i kako je otvoreno za dijalog sa oružanim grupama u ovoj afričkoj državi kako bi se iznašlo rješenje za aktuelnu krizu.

„Nećemo ništa nametnuti narodu i želimo stvoriti atmosferu dijaloga“, naveo je član Tranzicijskog vijeća koje čine još šef policije, prvi čovjek sigurnosnih službi, te komandant jedinica za brzu podršku, prenosi agencija Reuters.

Abedeen je rekao kako planira započeti dijalog sa političkim grupama Sudana već danas i kako Vijeće očekuje kako će period tranzicije trajati maksimalno dvije godine, a minimalno jedan mjesec „ako se stvari uspiju riješiti bez haosa“.

Također je naveo kako će bivšoj vladajućoj stranci Bashira biti dozvoljeno učešće na planiranim izborima i kako će nova Vlada biti civilna dok se vojska u to neće miješati.

Kada je riječ o Bashiru, Abedeen je naveo kako on neće biti izručen drugim državama, te kako bi mu se moglo suditi u Sudanu.

Krvoproliće u Darfuru

Vojska ove afričke države u četvrtak je zbacila i uhapsila dugogodišnjeg autokratskog lidera i preuzela kontrolu nad državom za naredne dvije godine, saopćio je ministar odbrane Ibn Auf i rekao kako će “slobodni i pošteni izbori” u Sudanu biti održani za dvije godine.

Ibn Auf ima zamrznutu imovinu u Sjedinjenim Američkim Državama od 2007. godine, zbog podržavanja milicija optuženih za genocid u sukobu u Darfuru.

On je napredovao i postao šef sudanske vojne obavještajne službe, a zatim i ministar odbrane 2015. godine.

Bashir ga je imenovao za potpredsjednika u februaru.

Nalazi se među drugim sudanskim zvaničnicima protiv kojih je SAD uveo sankcije zbog uloge u krvoproliću u zapadnoj oblasti Darfur.

Bashira je optužio Međunarodni krivični sud za genocid zbog tog sukoba u kojem je ubijeno oko 200.000 ljudi.

Washington je pozvao sudansku vojsku da uključi civile u novu vladu.

“SAD nastavlja pozivati prelazne vlasti na uzdržanost i da naprave mjesta za učešće civila u vladi”, rekao je glasnogovornik State Departmenta Robert Paladino.

SAD za tranziciju bržu od dvije godine

On je dodao kako je sudanski narod jasno rekao da želi tranziciju pod vodstvom civila te ocijenio kako ta tranzicija treba biti brža od dvije godine.

Šefica evropske diplomatije Federica Mogherini također je zatražila od sudanske vojske da brzo prebaci vlast na prelaznu civilnu vladu i ukazala na želju naroda za promjenom.

“Samo vjerodostojan i inkluzivan politički proces može zadovoljiti Sudance i donijeti političke i ekonomske reforme potrebne državi”, rekla je ona.

Izvor: Agencije