Vojnici Srbije otišli u Liban i na Kipar

Iz vojne baze “Jug” kod Bujanovca, na jugu Srbije, ispraćen je 41 pripadnik Vojske Srbije koji će narednih nekoliko mjeseci provesti u mirovnoj misiji u Libanu, kao i 46 vojnika koji će biti upućeni na Kipar.

Vojska Srbije prvi put šalje vojnike u Liban, dok je ovo treća vojna razmjena na Kipru, o čemu izvještava Zoran Kosanović.

“Pripadnica Vojske Srbije razvodnik Borkica Ivanović naredne mesece provešće u Libanu, u okviru mirovne misije Ujedinjenih nacija”, izvještava Kosanović.

Bez straha

Kaže da tačno zna gdje odlazi i da se ne plaši, iako Liban graniči sa Sirijom u kojoj bjesni rat.

“Očekujemo da obavimo zadatak kako se to od nas očekuje, mi smo spremni za to. Spremali smo se dugo i meni je čast kao i mojim drugovima što ćemo da odemo i izvršimo sve zadatke kako treba”, kaže Borkica Ivanović. 

I njen kolega, desetar Bojan Nikolić, koji će također biti u mirovnoj misiji UN u LIbanu, kaže da je spreman da izvrši sve zadatke.

“Moja dužnost biće da izvršavam naređenja pretpostavljenih starešina i da prezentujem u najboljem svetlu Republiku Srbiju, vojsku Srbije, sebe i svoju porodicu”, kaže Nikolić. 

Posljednja uputstva vojnicima dao je načelnik generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković.

Poruke mira i prijateljstva

“U svim situacijama prema svim ljudima sa kojima dođete u kontakt postupajte časno i čovečno kako dolikuje vojniku Srbije poštujte kulture drugih dičite sa našom rečima i delima prenesite poruke mira i prijateljstva neka vas jača i motiviše misao da ste u misiji radi Srbije”, poručio je vojnicima Diković.

Članovi misije koja će na Kipru i u Libanu predstavljati Srbiju ispraćeni su iz vojne baze Jug na krajnjem jugu Srbije kod Bujanovca.

Rodbina im je poželjela sretan put i povratak.

U Libanu će boraviti 41 vojnik i to je prva misija Vojske Srbije u toj zemlji, dok je na Kipar upućeno 46 pripadnika Vojske Srbije.

Izvor: Al Jazeera