Oglasi

Vojnici Srbije otišli u Liban i na Kipar

U Libanu će boraviti 41 vojnik i to je prva misija Vojske Srbije u toj zemlji, dok je na Kipar upućeno 46 pripadnika Vojske Srbije.

Iz vojne baze "Jug" kod Bujanovca, na jugu Srbije, ispraćen je 41 pripadnik Vojske Srbije koji će narednih nekoliko mjeseci provesti u mirovnoj misiji u Libanu, kao i 46 vojnika koji će biti upućeni na Kipar.

Vojska Srbije prvi put šalje vojnike u Liban, dok je ovo treća vojna razmjena na Kipru, o čemu izvještava Zoran Kosanović.

"Pripadnica Vojske Srbije razvodnik Borkica Ivanović naredne mesece provešće u Libanu, u okviru mirovne misije Ujedinjenih nacija", izvještava Kosanović.

Bez straha

Kaže da tačno zna gdje odlazi i da se ne plaši, iako Liban graniči sa Sirijom u kojoj bjesni rat.

"Očekujemo da obavimo zadatak kako se to od nas očekuje, mi smo spremni za to. Spremali smo se dugo i meni je čast kao i mojim drugovima što ćemo da odemo i izvršimo sve zadatke kako treba", kaže Borkica Ivanović. 

I njen kolega, desetar Bojan Nikolić, koji će također biti u mirovnoj misiji UN u LIbanu, kaže da je spreman da izvrši sve zadatke.

"Moja dužnost biće da izvršavam naređenja pretpostavljenih starešina i da prezentujem u najboljem svetlu Republiku Srbiju, vojsku Srbije, sebe i svoju porodicu", kaže Nikolić. 

Posljednja uputstva vojnicima dao je načelnik generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković.

Poruke mira i prijateljstva

"U svim situacijama prema svim ljudima sa kojima dođete u kontakt postupajte časno i čovečno kako dolikuje vojniku Srbije poštujte kulture drugih dičite sa našom rečima i delima prenesite poruke mira i prijateljstva neka vas jača i motiviše misao da ste u misiji radi Srbije", poručio je vojnicima Diković.

Članovi misije koja će na Kipru i u Libanu predstavljati Srbiju ispraćeni su iz vojne baze Jug na krajnjem jugu Srbije kod Bujanovca.

Rodbina im je poželjela sretan put i povratak.

U Libanu će boraviti 41 vojnik i to je prva misija Vojske Srbije u toj zemlji, dok je na Kipar upućeno 46 pripadnika Vojske Srbije.

Izvor: Al Jazeera
 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.