Vojnici Crne Gore se uvježbavaju u Hrvatskoj

Pripadnici Oružanih snaga Crne Gore, njih 33, prvi su put prošli obuku hrvatskih vojnih instruktora u sklopu priprema za misiju ISAF-a.

U 21. kontingentu, koji naredni mjesec odlazi u misiju u Afganistan, bit će i Crnogorci. Prije upućivanja u misiju, na vojnom poligonu Hrvatske vojske kod Đakova, traju završne pripreme i ocjenjivanje, odnosno višednevna vojna vježba pod nazivom “Hrvatski ponos”.

Simulacija Afganistana

Tokom vježbe, koja odražava situacije u Afganistanu, kolona vozila međunarodnih vojnih snaga prolazi pustom cestom. Komandant kolone nije tražio pomoć artiljerije ili zrakoplovstva, već su vojnici sami vještim manevrom razbili neprijateljske snage i očistili teren.

Nedugo nakon toga, napadnuta je kontrolna tačka misije.

“Nakon četveromjesečne sveobuhvatne obuke, vojnici odrađuju završnu vježbu uoči odlaska u mirovnu misiju u Afganistanu. S hrvatskim su vojnicima prvi put i pripadnici Oružanih snaga Crne Gore“, javlja reporterka Al Jazeere Martina Kiseljak.

Zajedničkom akcijom, uspješno su odbili napad iz obližnje šume.

Desetnik Zoran Vuksanović bio je vođa skupine za specijalna djelovanja.

“Interventna skupina izlazi vanka u slučaju napada, kada dobijemo zapovijed protjerati neprijateljske snage. Osiguranje landing zone, to ćemo sada uraditi kada sleti helikopter”, objašnjava Vuksanović.

Da bi sve bilo po standardu, helikopter mora doći u roku od 10 minuta kako bi spasio dvojicu ozlijeđenih.

I jeste, pa su nadređeni zadovoljni uvježbanošću vojnika.

“Na ovaj način RH i Oružane snage pomažu našim susjedima u dostizanju određenih standarda. Mi smo posebno zainteresirani da vježbamo i uvježbavamo naše pripadnike, da sudjelujemo u međunarodnim vojnim operacijama iz regije, znači sa BiH, Crnom Gorom, Slovenijom, Makedonijom, Albanijom, kao i drugim državama”, kaže general pukovnik Drago Lovrić, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske.

“Čini mi se da je ovo sad jedan od najbitnijih zadataka za vojsku Crne Gore. Kao što znate, glavni strateški cilj Crne Gore je da što prije bude članica NATO-a. U svemu tome glavniji cilj je da postigne što veći nivo interoperabilnosti sa snagama NATO-a, a najbolja interoperabilnost se stiče u realnim uslovima, odnosno u ISAF misiji”, navodi viceadmiral Dragan Samardžić, načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore.

Realne uvjete u Afganistanu, često slične situacijama pokazanima u vježbi, proći će u sklopu hrvatskog kontingenta i 22 crnogorska vojnika. Kažu – spremni su.

Korektan odnos

“Zadovoljni smo što se tiče strane koja nas je obučavala, instruktorskog tima Hrvatske vojske, korektan odnos i njihova nastojanja da prenesu na nas znanje”, kazuje Radoje Đuknić iz OS Crne Gore.

“Predstoji nam da predstavimo našu vojsku i državu, da odradimo tih šest mjeseci i da se vratimo živi i zdravi svojim porodicama”, ističe njegov kolega Mirko Stojadinović.

Hrvatska vojska u mirovnim misijama sudjeluje 10 godina. Ove godine broj pripadnika u misiji u Afganistanu smanjen je s 294 na 208.

Izvor:  Al Jazeera