Vojni udar u Burkini Faso

Predsjednik Kafando i premijer Zida (na slici) privedeni su na sastanku državnog kabineta (AP)

Vojska u Burkini Faso je objavila da preuzela vlast u zemlji, potvrdivši da je izveden vojni udar samo nekoliko sedmica prije održavanja predsjedničkih izbora.

Saopćenje je objavljeno na državnoj televiziji i radiju rano u utorak, a navedeno je da je prelazna vlada raspuštena.

Predsjednička garda Burkine Faso, koja podržava smijenjenog predsjednika Blaisea Compaorea, pritvorila je ranije privremenog predsjednika i premijera te zemlje. 

Predsjednik Michel Kafando i premijer Isaac Zida su privedeni na sastanku državnog kabineta u predsjedničkoj palači u Ouagadougouu, prenosi Tanjug.

Prije dva dana državna komisija je predložila da predsjednička garda bude rasformirana.

U blizini palače, gdje garda i dalje drži pritvorenike, ispaljeno je više metaka.

U pucnjavi niko nije povrijeđen, ali izvjestitelji sa lica mjesta navode da se u gradu osjeća panika i da su sinoć prodavnice zatvorene ranije, a ljudi se uputili kući.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda i Sjedinjene Američke Države zatražili su u četvrtak hitno oslobađanje predsjednika Burkine Faso, premijera te zemlje i nekolicine drugih zvaničnika nakon što ih je uhapsila predsjednička garda.

Snažna osuda

Vijeće sigurnosti “najsnažnije osuđuje” hapšenje predsjednika Kafanda i premijera Zida, te traži da se oni hitno oslobode.

U izjavi prihvaćenoj jednoglasno Vijeće traži od svih faktora u Burkini Faso da se “suzdrže od nasilja”. Ono izražava čvrstu podršku prijelaznim vlastima u toj zemlji te traži od svih da se poštuje kalendar tranzicije, posebno slobodni i vjerodostojni izbori predviđeni za 11. oktobar.

Generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon također je zatražio hitno oslobađanje privremenog predsjednika i premijera.

“Sjedinjene Američke Države snažno osuđuju svaki pokušaj da se preuzme vlast neustavnim putem ili rješavanje unutrašnjopolitičkih nesuglasica uz korištenje sile”, rekao je glasnogovornik State Departmenta John Kirby u saopćenju.

U oktobru 2014. u prijestolnici Burkine Faso došlo je do nasilnih uličnih protesta, tokom kojih je zapaljen i parlament, a neredi su rezultirali smjenjivanjem dugogodišnjeg predsjednika Compaorea.

Izvor: Agencije