Vojni piloti Emirata vježbaju s Izraelcima u Grčkoj

Izraelske i emiratske zračne snage već su učestvovale u zračnim manevrima u Grčkoj u martu 2018. (EPA)

Izraelska televizijska stanica emitirala je prilog iz kojeg se saznaje da su piloti zračnih vojnih snaga Ujedinjenih Arapskih Emirata učestvovali zajedno s izraelskim pilotima u zračnoj vojnoj vježbi koja je ovih dana održana u Grčkoj.

Televizijski prilog, koji je podijeljen na društvenim mrežama, sadrži snimke vojnih pilota iz Emirata tokom vježbi, te razgovor s jednim od izraelskih oficira koji su učestvovali u obuci. Izraelski oficir je rekao da su se piloti s obje strane sastali i pohvalili mogućnosti i vještine demonstrirane tokom vojne vježbe.  

Novinar koji je pripremao ovaj prilog oduševljeno je izjavio: “Ko bi vjerovao da će doći dan kada će piloti iz Emirata trenirati rame uz rame s pilotima izraelskih zračnih snaga na različitim konfiguracijama i letnim situacijama?”

I ranije učestvovali u vježbama

Prema izvještajima grčkih i izraelskih medija, zračne vježbe održane su u grčkoj vojnoj bazi Andravida u periodu od 8. do 12. aprila.

Učestvovali su piloti iz Grčke, Sjedinjenih Američkih Država, Italije i Kipra, kao i Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Dopisnik Al Jazeere Mohammed Mohsen Watad kaže da su izraelske novinske kuće izvijestile kako su izraelske zračne snage i UAE već učestvovale u zračnim manevrima u Grčkoj u martu 2018. godine.

Izvor: Al Jazeera