Vojni čelnici Turske, Rusije i Irana razgovarali o Siriji

Moskva, Teheran i Ankara rade na sporazumu kojim bi se smanjio intenzitet sukoba u Siriji (Arhiva)

Načelnici glavnih štabova oružanih snaga Turske, Rusije i Irana u Sočiju su razgovarali o sigurnosnim pitanjima u Siriji, saradnji u okviru borbe protiv terorističkih organizacija i nekonfliktnim zonama u toj zemlji.

Sastanku su prisustvovali načelnik Generalštaba turske vojske Hulusi Akar, načelnik Generalštaba ruske vojske Valerij Gerasimov i načelnik Generalštaba iranskih snaga Mohammed Bagheri.

U saopćenju Generalštaba oružanih snaga Turske se navodi da je Akar održao bilateralne sastanke, nakon čega je održan i zajednički sastanak trojice vojnih čelnika.

Načelnici oružanih snaga tri zemalje su uglavnom razgovarali o dešavanjima u Siriji i saradnji njihovih zemalja.

Ključni samit

Šefovi ruske, iranske i turske diplomatije okupili su se u nedjelju u Turskoj kako bi razgovarali o Siriji, nekoliko dana prije ključnog trilateralnog samita posvećenog toj državi razorenoj ratom.

Sergej Lavrov, Mohammad Javad Zarif i njihov turski domaćin Mevlut Cavusoglu sastali su se u Antaliji, na jugu Turske, iza zatvorenih vrata.

Lavrov je rekao kako su se dogovorili o svim ključnim problemima

“Okupili smo se da razgovaramo o određenim problemima u organizaciji samita, koji će biti održan 22. novembra u Sočiju. Rad je bio veoma koristan, postigli smo dogovor o svim ključnim problemima”, rekao je Lavrov, prenosi agencija Tass.

Cavusoglu je izjavio kako je neprihvatljivo da na bilo kojem međunarodnom skupu učestvuju delegacije Radničke partije Kurdistana /  Ratije demokratskog jedinstva i kako je Turska o tome izvijestila i druge garante mirovnog procesa u Siriji, odnosno Rusiju i Iran, prenosi agencija Anadolija.

Naredni koraci

Podsjetivši da su se delegacije zvaničnika tri države i u subotu sastale u Teheranu, Cavusoglu je kazao kako će predsjednici ovih zemalja na predstojećem samitu u Sočiju analizirati postignuto i razgovarati o narednim koracima u mirovnom procesu za Siriju.

Moskva, Teheran i Ankara rade na sporazumu kojim bi se smanjio intenzitet sukoba radi pripreme terena za političko rješenje sirijskog sukoba, u kojem je poginulo više od 330.000 osoba, a direktno je raseljavanje miliona osoba od marta 2011. godine.

Sporazum iz Astane, po imenu glavnog grada Kazahstana gdje je sklopljen, omogućio je uvođenje “zona deeskalacije”, predviđajući prekid sukoba.

Izvor: Agencije