Oglasi

Vojna parada Elizejskim poljima povodom Dana Bastilje

Tokom parade u Parizu, koja je trajala više od dva sata, dogodile su se i dvije neprijatnosti.
U paradi je učestvovalo oko 4.200 vojnika, 220 vozila i oko 100 avionaEPA

Francuska je obilježila Dan Bastilje vojnom paradom Elizejskim poljima u Parizu, na čelu sa predsjednikom Emmanuelom Macronom, a u paradi su, kao počasni gosti, učestvovali i vojnici Japana i Singapura.

Tokom parade, koja je trajala više od dva sata, dogodile su se i dvije neprijatnosti kada su se, demonstrirajući sposobnosti francuskih snaga, sudarila dva policijska motocikla i kada je avion akrobatske jedinice patrolnih zračnih snaga raspršio pogrešnu boju u sklopu francuske zastave iznad Pariza, prenosi Reuters.

Mobilizirano 110.000 pripadnika sigurnosnih snaga

Stojeći u vojnom vozilu, u pratnji motocikala, Macron je predvodio svoju drugu paradu povodom 14. jula, nacionalnog praznika Francuske, dok su mu stotine gledalaca klicale.

Nakon što je prošle godine paradi u francuskoj prijestolnici na ovaj dan prisustvovao američki predsjednik Donald Trump, Macron je ove godine tim povodom u Pariz pozvao lidere Japana i Singapura, dvije azijske zemlje koje su dugogodišnji partneri Francuske.

Japanskog premijera Shinza Abea, koji je otkazao dolazak zbog pogubnih poplava kod kuće, predstavljao je ministar vanjskih poslova Taro Kono.

U paradi je učestvovalo oko 4.200 vojnika, 220 vozila i oko 100 aviona.

Francuska je inače, mobilizirala oko 110.000 pripadnika sigurnosnih snaga povodom obilježavanja Dana Bastilje, ali i povodom finala Svjetskog prvenstva u nogometu, koje će biti održano sutra u Rusiji.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.