Oglasi

Voditelji BBC-ja pristali na manje plaće iz solidarnosti prema kolegicama

Nakon ostavke urednice BBC-ja Carrie Gracie zbog nejednakih zarada muškaraca i žena neke kolege pružile su konkretnu podršku.
BBC tvrdi da se u potpunosti pridržava ruskih zakonaEPA

Šestorica vodećih televizijskih voditelja Bi-Bi-Sija pristali su na smanjenje plate nakon što je obelodanjeno da zarada muškaraca i žena nije jednaka, saopštila je ova medijska kuća.

Bi-Bi-Si je naveo da su Hju Edvards, Niki Kembel, Džon Sopel, Nik Robinson i Džeremi Vajn prihvatili smanjenje plate.

Ta odluka je doneta nakon što je Keri Grejsi podnela ostavku na mesto urednice Bi-Bi-Si-jevog servisa za Kinu zbog nejednakih primanja muškaraca i žena koji su urednici međunarodnih izdanja te medijske kuće.

Borba za jednake zarade utječe na posao

Grejsi, koja je radila za Bi-Bi-Si više od 30 godina, napisala je u otvorenom pismu da ne može da obavlja svoj posao na visokom nivou dok se bori sa šefovima za jednake zarade žena i muškaraca.

Vajn je rekao da je potrebno rešiti taj problem i izrazio podršku koleginicama.

On je bio među najplaćenijima u grupi voditelja koji su pristali na smanjenje plate. Prošle godine je zaradio između 700.000 i 750.000 funti (između 798.000 i 855.000 evra), navodi Bi-Bi-Si.

Od njih šestorice, Sopel, urednik Bi-Bi-Si-jevog servisa za Severnu Ameriku, zarađivao je najmanje, odnosno između 200.000 i 250.000 funti (između 228.000 i 285.000 evra), dok je Grejsi prošle godine zaradila 135.000 funti (približno 154.000 evra).

Izvor: Agencije 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.