Vodeći republikanci za obustavu finansiranja Trumpa

Potpisnici pisma traže 'hitno preusmjeravanje' stranačkih finansijskih sredstava na kongresne izbore (AP)

Više od 70 utjecajnih republikanaca potpisalo je pismo u kojem pozivaju stranku da prestane trošiti novac na predsjedničku kampanju Donalda Trumpa i umjesto toga preusmjeri sredstva na kongresnu trku u novembru.

“Smatramo da sklonost Donalda Trumpa ka stvaranju podjela, njegova nesmotrenost, nekompetentnost i nepopularnost, koja obara sve rekorde, rizikuju da pretvore ove izbore u uvjerljivu pobjedu demokrata”, navodi se u nacrtu teksta pisma predsjedniku Republikanskog nacionalnog komiteta Reinceu Priebusu, objavio je Politico.

Potpisnici pisma traže “hitno preusmjeravanje” stranačkih finansijskih sredstava na kongresne izbore, ocjenjujući da “to ne bi trebala biti teška odluka, pošto šanse Donalda Trumpa da bude izabran za predsjednika isparavaju iz dana u dan”.

U pismu se, također, navode razne Trumpove akcije za koje potpisnici tvrde da su “otuđile milione glasača svih stranaka”.

‘Kampanja gnjeva’

Potpisnici navode da Trump provodi “kampanju gnjeva i isključivanja, ismijavajući i vrijeđajući milione glasača, uključujući osobe sa invaliditetom, žene, muslimane imigrante i manjine”.

“Pokazao je, također, opasne autoritarne tendencije, uključujući prijetnje da će zabraniti pripadnicima jedne vjeroispovijesti da uđu u zemlju, da će naložiti vojsci da prekrši zakon mučeći zarobljenike, da će poubijati porodice osumnjičenih terorista…”, zaključuje se u pismu.

Do sada je pismo potpisao dio ključnih bivših članova osoblja i zvaničnika Republikanske partije, a Politico navodi da pismo cirkuliše ove sedmice i da bi trebalo biti proslijeđeno Priebusu naredne sedmice.

Politico je, u međuvremenu, u odvojenom članku objavio da je za danas planiran sastanak Trumpovih savjetnika sa zvaničnicima Republikanske partije na zahtjev tima republikanskog predsjedničkog kandidata.

Izvor: Agencije