Vođa republikanaca u Senatu obećao miran prenos vlasti

Pobjednik izbora 3. novembra bit će inauguriran 20. januara, kako je predviđeno, napisao je na Twitteru Mitch McConnell (EPA)

AVođa republikanske većine u američkom Senatu Mitch McConnell obećao je u četvrtak miran prenos vlasti nakon predsjedničkih izbora, pošto se predsjednik Donald Trump ranije odbio obavezati na to u slučaju da ga 3. novembra pobijedi demokrata Joe Biden.

“Pobjednik izbora 3. novembra bit će inauguriran 20. januara, kako je predviđeno”, napisao je on na Twitteru, prenosi Hina.

“Obavit će se mirna tranzicija, kao i svake četiri godine od 1792.”, rekao jeMcConnell.

“Morat ćemo pričekati i vidjeti šta će se dogoditi”, odgovorio je Trump na novinarsko pitanje “Pobijedite li, izgubite ili se povučete sa izbora, hoćete li se danas ovdje obavezati na miran prenos vlasti nakon izbora?”

Trump je zatim dodao da će se “vlast nastaviti”.

‘Bez toga bili bismo Bjelorusija’

Te nejasne izjave Trumpa dane su u napetom ozračju samo šest sedmica prije izbora.

Republikanac Trump zaostaje u anketama za demokratskim kandidatom, koji je odmah reagirao na Trumpovu izjavu, podsjetivši da je aktuelni stanar Bijele kuće sličnu prijetnju izrekao i prije izbora 2016. godine, na kojima je pobijedio demokratsku kandidatkinju Hillary Clinton.

Republikanski senator Mitt Romney, koji se redovno suprotstavlja aktuelnom predsjedniku, također je reagirao.

“Miran prenos vlasti temelj je naše demokratije: bez toga bili bismo Bjelorusija. Svaka naznaka nekog predsjednika da bi mogao izostaviti tu obavezu zajamčenu Ustavom nezamisliva je i neprihvatljiva”, napisao je Romney na Twitteru.

Izvor: Agencije