Vođa laburista podržava drugi referendum o Brexitu

Laburistički vođa je prethodno pokazao da preferira nove parlamentarne izbore (EPA)

Vođa opozicijskih laburista Jeremy Corbyn podržao je drugi referendum o bilo kakvom dogovoru o Brexitu, što je njegova do sada najsnažnija podrška za referendum.

No, on je kazao da moraju biti ponuđeni “realni izbori” za one koji žele ostati ili napustiti Evropsku uniju.

Corbyn, instinktivni kritičar EU-a, bio je pod rastućim pritiskom da nedvosmisleno podrži drugi referendum, kako bi zadovoljio mnoge članove i parlamentarne zastupnike svoje stranke, koji smatraju da je to jedino rješenje za razbijanje krize koja je nastala zbog nemogućnosti sklapanja sporazuma o Brexitu.

Laburistički vođa je prethodno pokazao da preferira nove parlamentarne izbore, gotovo tri godine nakon što su Britanci glasali za napuštanje EU-a, prenosi Hina.

Pitanja kako, kada i treba li uopće doći do Brexita duboko su podijelila laburiste i vladajuće konzervativce.

‘Premalo i prekasno’

Corbyna kritiziraju zbog pokušaja zadovoljavanja oba bloka u stranci, tako što se nije priklonio pristalicama ostanka u EU, ali ni pristalicama napuštanja.

Njegova najnovija promjena bi mogla smanjiti pritisak dijela stranke, ali za druge će to biti premalo i prekasno.

“Već sam odlučio da je sada pravedno zahtijevati da se glasa o bilo kojem sporazumu. To je sukladno politici naše konvencije, koja se složila da će javno glasanje biti opcija”, kazao je Corbyn.

“Glasački listić morat će sadržavati realne opcije za one koji su glasali za napuštanje i one koji su glasali za ostanak. To će, naravno, ovisiti o parlamentu”, rekao je izjavi Corbyn.

Izvor: Agencije