Vođa Hezbollaha obećao osvetu Izraelu

Hezbollah za ubistvo Samira Kantara krivi Izrael (EPA)

Šef Hezbollaha Hassan Nasrallah obećao je odgovoriti na ubistvo Samira Kantara, istaknutog člana libanskog šiitskog pokreta koji je ubijen blizu Damaska u napadu pripisanom Izraelu.

“Odgovorit ćemo na to ubistvo, na mjestu i u trenutku koje smatramo prikladnim”, rekao je Nasrallah u govoru koji je prenosio televizijski kanal šiitskog pokreta Al-Manar.

On je govorio nekoliko sati nakon što je u Bejrutu uz počasti ukopan Kantar, koji je bio zadužen za front na Golanu, području koje je Izrael okupirao 1967. godine i pripojio.

“Smatramo Izrael odgovornim za njegovo ubistvo. Ne sumnjamo u to”, nastavio je šef Hezbollaha, prenosi Hina.

Razmjena vatre

U nedjelju, nakon objave vijesti o Kantarovoj pogibiji, uslijedila je raketna i granatna paljba na libansko-izraelskoj granici.

Izrael je izrazio zadovoljstvo zbog pogibije komandanta Hezbollaha, ali nije preuzeo odgovornost za napad izveden u subotu.

Kantar, bivši aktivist Fronte za oslobođenje Palestine, koji je bio u zatvoru 30 godina u Izraelu zbog operacije izvedene kada je imao 16 godina, nakon oslobođenja 2008. pridružio se šiitskom pokretu.

Sirijska opservatorija za ljudska prava (SOHR) ga je predstavila kao “šefa sirijskog otpora za oslobođenje Golana”, grupe koju je prije dvije godine osnovao Hezbollah za pokretanje operacija u regiji koju je okupirao Izrael.

Izvor: Agencije