VMRO-DPMNE pred isključenjem iz EPP-a

Skoplje i Atina postigli su dogovor o promjeni imena Makedonije u Sjeverna Makedonija, no tome se protivi opozicija (EPA)

Najveća makedonska opozicijska stranka VMRO-DPMNE mogla bi biti isključena iz članstva Europske pučke stranke – EPP ako se nastavi nekonstruktivno odnositi prema dogovoru s Grčkom o promjeni imena Makedonije, javila je agencija MIA.

Iz EPP-a su poručili kako je ponašanje VMRO-DPMNE, koji se suprotstavlja provedbi dogovora o rješavanju spora oko imena Makedonije, izazvalo veliku ljutnju kod najviših čelnika najutjecajnije političke grupacije u Europskoj uniji.

Članice EPP-a su gotovo sve demokršćanske stranke država članica Unije i kandidatkinja za članstvo.

Agencija MIA navodi da je u međuvremenu čelnik EPP-a Joseph Daul telefonom razgovarao s predsjednikom VMRO-DPMNE Hristijanom Mickoskim i da je bio “nediplomatski direktan”.

Nediplomatske kritike Mickoskom

Daul je, kako se navodi, “krajnje nediplomatski i na strog način” upozorio Mickoskog da će njegova stranka, ukoliko ne dozvoli demokratsku debatu za usvajanje Prespanskog dogovora u parlamentu, “morati u potpunosti snositi odgovornost za sve posljedice s kojima će se suočiti Makedonija”.

Diplomati u Bruxellesu, prema agenciji MIA, strahuju da će bez o provedbe Prespanskog dogovora, koji su potpisali makedonski i grčki premijeri – Zoran Zaev i Alexis Tsipras, Makedonija biti politički i ekonomski izolirana te će se suočiti s rizikom od demokratskog nazadovanja.

Čelnici EPP-a su, po istom izvoru, Mickoskom stavili do znanja da je jedna od mogućih posljedica s kojima se suočava VMRO-DPMNE i “isključivanje iz redova te europske obitelji”.

Unatoč oštrim kritikama vladavine VMRO-DPMNE u prošlosti, EPP nikada do sada nije javno izrazila razočaranje u postupke sestrinske stranke u Makedoniji.

Počela rasprava u Sobranju

Makedonsko Sobranje počelo je razmatranje prijedloga vlade Zorana Zaeva za izmjene Ustava u skladu sa sporazumom s Grčkom o rješavanju spora oko naziva Makedonije, koja bi se ubuduće trebala zvati Republika Sjeverna Makedonija.

Taj sporazum čelnici i dio zastupnika VMRO-DPMNE javno odbacuju tvrdeći da je “štetan za makedonsku državu i naciju”.

Da bi izglasali ustavne promjene, vladajućim strankama je potrebna dvotrećinska većina u Sobranju koje broji 80 zastupnika, što znači da im je potrebna podrška najmanje devet zastupnika iz koalicije koju predvodi VMRO-DPMNE.

Izvor: Agencije