VMRO DPMNE pozvao Gruevskog da se vrati i odsluži kaznu

Nikola Grevski osuđen je na dvije godine zatvora zbog nabavke službenog automobila, ali nije odslužio kaznu (EPA)

Generalni sekretar opozicionog VMRO DPMNE-a Igor Janušev pozvao je u četvrtak navečer počasnog predsjednika te stranke i bivšeg makedonskog premijera Nikolu Gruevskog da se vrati i odsluži zatvorsku kaznu.

Janušev je to rekao tokom TV duela s visokim funkcionerom vladajućeg Socijaldemokratskog saveza Makedonije Damjanom Mančevskim na kablovskoj Televiziji 24, prenosi Tanjug.

U dijelu emisije u kojoj je bilo riječi o vladavini prava, na pitanje Mančevskog da li se VMRO DPMNE zalaže da se Gruevski vrati u Sjevernu Makedoniju, Janušev je kazao da ga javno pozivaju da se vrati u državu.

Na insistiranje Mančevskog da kaže da li se u VMRO DPMNE-u zalažu da se Gruevski vrati i da odsluži kaznu u Sjevernoj Makedoniji, Janušev je rekao: “Da, evo javno ga pozivamo.”

Tužilaštvo istražuje kako je došao do Mađarske

Bivši makedonski premijer je 13. novembra prošle godine napustio Sjevernu Makedoniju i pobjegao u Mađarsku, gdje je dobio politički azil.

U aferi “Tenk” osuđen je na dvogodišnju zatvorsku kaznu za nabavku službenog automobila.

Također je optužen u još nekoliko predmeta u Specijalnom tužilaštvu Sjeverne Makedonije.

Gruevski boravi u Budimpešti više od godinu, dok makedonsko Tužilaštvo za procesuiranje organiziranog kriminala i dalje istražuje kako je uspio napustiti Sjevernu Makedoniju i ko mu je pomogao u tome.

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev izjavio je ranije da niko ne može pobjeći od svoje odgovornosti, pa ni Gruevski.

“Svijet je globalno selo. Niko ne može pobjeći od kazne i svoje odgovornosti. Vjerujem da ćemo veoma brzo doživjeti trenutak kada će svako odslužiti svoju kaznu, uključujući i Nikolu Gruevskog”, rekao je Zaev početkom novembra.

Izvor: Agencije