Vllasi: Poruka da SAD ne želi ugostiti Haradinaja

Ramush Haradinaj je trebao 11. januara prisustvovati događaju u organizaciji Nacionalne garde u Iowi (Arhiva)

Kosovski advokat i politički analitičar Azem Vllasi kaže da su Sjedinjene Američke Države, odlukom o neizdavanju vize kosovskom premijeru Ramushu Haradinaju, uputile jasnu poruku da ga ne žele vidjeti na svojoj teritoriji.

Vllasi je za prištinski portal GazetaExpress rekao da je SAD time ukazao da je Haradinaj uznemirio Washington svojim stavovima o dva pitanja – o Specijalnom sudu za ratne zločine koje je navodno počinila bivša Oslobodilačka vojska Kosova i demarkaciji granice s Crnom Gorom, prenosi Tanjug.

“To je odraz stava SAD-a o ova dva glavna pitanja. Prvo, o igri oko ukidanja Specijalnog suda, u koju je premijer umiješan, i drugo, o pitanju demarkacije s Crnom Gorom, u vezi s kojim nema pomaka”, rekao je ovaj bivši visoki funkcioner Kosova.

On smatra da se šteta koju je politička klasa ovim nanijela ne može lako nadoknaditi.

‘Kasno smo aplicirali za vizu’

“Neke štete koje se načine u politici ne mogu se u potpunosti otkloniti, a sa stranim partnerima se ne smijete tako poigravati – da se čas slažete, čas ne slažete”, zaključuje Vllasi.

Vlada Kosova ponovo je u ponedjeljak navečer odbacila navode medija da je Haradinaju odbijena američka viza, ali je njegov šef kabineta kazao da su “kasno aplicirali za vizu”.

“Mi smo krivi, kasno smo aplicirali za vizu. Da je poziv bio sa višeg nivoa, dobili bi vizu isti dan. Ali, premijer nije imao takav poziv”, rekao je šef premijerovog kabineta Avni Arifi za GazetaExpress, ponovivši da je viza za Haradinaja još uvijek u proceduri, prenosi RTK2.

Prethodno je glasnogovornik Nacionalne garde u Iowi, pukovnik Greg Hapgood, kazao za Radio Slobodna Evropa da je Haradinaj otkazao posjetu toj saveznoj američkoj državi jer mu nije izdana viza za SAD.

Kako navodi RSE, Haradinaj je trebao 11. januara prisustvovati događaju u organizaciji komandanta Nacionalne garde u Iowi.

Ne ide ni na Molitveni doručak

Prethodno se u prištinskim medijima pojavila informacija da je kosovskom premijeru uskraćena viza i da neće moći putovati na Molitveni doručak u Washington, koji se svakog prvog četvrtka u februaru održava u tom gradu.

Kako je prištinska Koha prenijela, pozivajući se na KTV, razlog zbog kojeg kosovski premijer ni nakon dvije sedmice od podnošenja zahtjeva nije dobio vizu SAD-a je to što američki State Department nije spreman za susret s njim.

Odbijanje američkih zvaničnika da se sastanu s Haradinajem je, kako se navodi, posljedica njegovog odbijanja da parlament ratificira Sporazum o demarkaciji s Crnom Gorom i inicijativa za opoziv odluke o formiranju Specijalnog suda za ratne zločine.

Izvor: Agencije