Vlasti zatvorile novine Muslimanske braće

Novinari su demonstrirali u Kairu protiv vojnog udara (Reuters)

Vlasti u Egiptu zatvorile su sjedište novina Stranke slobode i pravde, što je posljednji u nizu poteza sa ciljem da se uništi islamski pokret, saopćila su Muslimanska braća.

Egipatski sud u ponedjeljak je zabranio aktivnosti Muslimanske braće na teritoriji Egipta i, po presudi, ta organizacija, koja postoji od 1928, treba da bude raspuštena.

Odgođena primjena zakona o džumi

Ministar fondacija (vakufa) u Egiptu Muhammed Muhtar oglasio se povodom polemike o ispravnosti zakona o zabrani obavljanja džume, molitve petkom, osim u velikim džamijama, javlja agencija Anadolija.

Ministar je kazao kako povećanje broja mjesta za obavljanje džume namaza predstavlja opasnost po sigurnost države. Prema njegovim tvrdnjama, molitva obavljana u manjoj džamiji može biti neispravana.

Ministarstvo fondacija ranije je donijelo odluku o zabrani obavljanja džuma-namaza u prostorijama manjim od 80 kvadratnih metara. Međutim, primjena zakona je odgođena do oktobra ove godine.

Prema podacima iz Ministarstva fondacija, u ovo je ministarstvo trenutno prijavljeno 13 hiljada mjesta za obavljanje džuma-namaza.

„Mi novinari iz novina Sloboda i pravda osuđujemo sigurnosne snage zbog zatvaranja sjedišta“, navodi se u izjavi objavljenoj na Facebook stranici Muslimanske braće.

Policija je upala u zgradu tokom noći, a izvor iz Odjela za sigurnost u Kairu rekao je za agenciju Reuters da je racija uslijedila nakon odluke suda da zabrani pokret Muslimanska braća.

Protesti novinara

Članovi pokreta Novinari protiv vojnog udara u Egiptu u srijedu su u Kairu na demonstracijama pod nazivom “Dan gnjeva novinara” izrazili negodovanje protiv nasilja nad novinarima i protiv njihovog privođenja koje se dešavalo nakon svrgavanja prvog demokratski izabranog predsjednika Muhameda Mursija 3. jula ove godine.

Okupivši se ispred zgrade Sindikata novinara, grupa je osudila privođenja kolega uzvikujući slogane “Novinari žele odmazdu”, “Ne vojnim suđenjima”, “Narod želi da se vojni udar okonča”.

Demonstranti su bili protiv produživanja vanrednog stanja u zemlji i ograničavanja slobode medija.

Tražili su da se oslobode privedeni novinari, te da oni koji su krivi za ljudska stradanja, koja su se desila nakon vojnog udara, odgovaraju za svoja djela.

Izvor: Agencije