Vlasti u Prištini dopunjavaju spisak ‘nepoželjnih’ na Kosovu

Kosovo, Policija
Uhapšeni su odvedeni u Prištinu, operacija se nastavlja u Leposaviću (EPA)

Vlasti Kosova su priopćile da su sastavile spisak imena osoba i dužnosnika, uglavnom iz Srbije, ali i drugih zemalja, koje ne mogu ući ili boraviti na Kosovu, prenose mediji u Prištini.

Kako se navodi, na podužem spisku “persona non grata” su premijerka Srbije Ana Brnabić, dužnosnici Ujedinjenih naroda i pripadnici osoblja misije UNMIK-a, uključujući Rusa Mihaila Krasnoščekova, kojeg je policija Kosova uhitila prije nekoliko dana u akciji na sjeveru Kosova.

Kako su naveli u Ministarstvu vanjskih poslova Kosova, na spisku su imena više desetaka osoba, pretežno iz Srbije, koji ne mogu ući na teritorij Kosova, prenosi Koha.

Politički savjetnik ministra vanjskih poslova rekao je da se taj spisak povremeno obnavlja, “ovisno o razvoju situacije i ponašanja Srbije i srbijanskih dužnosnika”, ali da je odnedavno broj “nepoželjnih” osoba povećan.

Na spisku su, kako se navodi u Ministarstvu vanjskih poslova, i predsjednik Srpske radikalne stranke i presuđeni ratni zločinac Vojislav Šešelj, bivši načelnik Glavnog štaba Vojske Srbije, general Ljubiša Diković, kao i ministri obrane i unutarnjih poslova Srbije, prenosi Tanjug.

Produžen pritvor za 30 osumnjičenih

Osnovni sud u Prištini odredio je u petak pritvor do mjesec dana za 11 Srba koji su uhićeni u akciji policije Kosova 28. svibnja, izjavio je Tanjugu Nebojša Vlajić, branitelj jednog od uhićenih Srba.

On je rekao kako u ponedjeljak, 3. lipnja, istječe rok za žalbu i da će tada odvjetnici osumnnjičenih dostaviti žalbe sudu.

Prema njegovim riječima, pritvor je produžen za ukupno 30 osumnjičenih, među kojima je, uz 11 Srba, i 16 Albanaca i tri Bošnjaka.

On je precizirao da im je, prema odluci suda, pritvor određen zbog opasnosti od bijega, kao i da ne bi utjecali na svjedoke i ometali tijek istrage.

Vlajić je kazao da je cijela grupa uhićena proteklih dana zbog sumnje da su njezini pripadnici “djelovali kao organizirana kriminalna grupa, koja se bavila krijumčarenjem, izbjegavanjem plaćanja carina i poreza, primanjem i davanjem mita”.

Što se tiče šestero Srba iz Zubinog Potoka koji su u četvrtak pušteni iz policije, Vlajić je ukazao da oni nemaju veze s ovim postupkom, već da su bili privedeni zbog ometanja pravde, odnosno pokušaja da spriječe policiju Kosova da uhiti osumnjičene.

MVP: Izbjegavati putovanje kroz Srbiju

Ministarstvo vanjskih poslova Kosova pozvalo je u petak sve građane koji žive na Kosovu ili van granica da privremeno izbjegavaju putovanje kroz Srbiju, ili da pokažu “oprez i razboritost” ako ipak moraju putovati preko Srbije, prenosi Hina.

Poziv je, kako se navodi, uslijedio kao “rezultat stalnih uhićenja građana Kosova” i “uvijek u fiktivnim okolnostima”, navedeno u priopćenju Ministarstvo vanjskih poslova Kosova, koje su prenijeli beogradski elektronički mediji.

Ministarstvo vanjskih poslova Kosova navodi kako Srbija više ne osigurava minimalnu sigurnost za fizički i pravni integritet građana Kosova i članova njihovih obitelji.

“Shodno tome, Ministarstvo vanjskih poslova i sve institucije zemlje su pozvale i nastavljaju pozivati institucije Europske unije da se onemogući takvo ponašanje [Srbije], ali nažalost, do sada nije bilo nikakvog efekta”, piše u priopćenju.

Ministarstvo inostranih poslova Srbije zasad se nije očitovalo o pozivu Ministarstvo vanjskih poslova Kosova.

Napeti odnosi Srbije i Kosova ovog su tjedna dodatno zakomplicirani akcijom policije i nizom uhićenja na sjeveru Kosova, većinski naseljenim Srbima, što je Beograd okarakterizirao zastrašivanjem i pritiskom na Srbe da se isele.

Izvor: Agencije