Vlasti SAD-a upale u ruski konzulat

SAD, Rusija, Zastave
Kremlj tvrdi da je SAD koristio obavještajne službe pokušavajući vrbovati ruske državljane vršeći na njih moralne i druge pritiske (EPA)

Predstavnici američkih vlasti upali su u rezidenciju ruskog generalnog konzula u Seattleu koji je napušten na zahtjev Washingtona, rekao je izvor iz ruske ambasade u SAD-u za TASS.

Prema njegovim riječima, američki zvaničnici “razbili su bravu i ušli” u rezidenciju koja je u vlasništvu ruske države.

“Svjedoci smo kako američka strana, kršeći sve diplomatske i konzularne konvencije kao i sopstveni zakon o zaštiti prava na privatnu svojinu, pokušava da uđe na našu teritoriju, za šta je dokaz pokušaj razvaljivanja brave na ulaznoj kapiji”, rekao je Nikolaj Pukalov, šef konzularnog odjeljenja ruske ambasade u SAD-u prethodno u telefonskoj izjavi sa lica mjesta za agenciju TASS.

‘Provala i otimanje’

Pukalov je rekao da su ruske diplomate iznijele arhiv i većinu vrijedne opreme iz zgrade pošto je prethodno američka administracija naložila da se konzulat isprazni do utorka uvečer.

Ovim povodom oglasila se i glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova rekavši da je to provala i otimanje.

“Požurite da vidite: američke vlasti su počele opsadu kompleksa ruskog konzulata u Seattleu. Rijedak prizor – državna provala i otimanje”, rekla je ona.

Izvor: Agencije