Oglasi

Vlasti RS-a pozivaju na zatvaranje bh. granice za migrante

Vlade i predsjednik ovog bosanskohercegovačkog entiteta očekuju veliki broj migranata u idućem razdoblju na bh. granicama.
Milorad DodikIzmjenu je u Narodnoj skupštini Republike Srpske inicirao je predsjednik ovog bh. entiteta Milorad DodikEPA - Arhiva

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik izjavio je u nedjelju da podržava zaključke Vlade RS-a da u tom entitetu nema uvjeta za zabrinjavanje migranata, čije se pojačano prisustvo očekuje u pojačanom broju u idućem razdoblju na bh. granicama.

On tvrdi da "oni koji su izazvali ovu krizu treba da snose odgovornost, a to je zapadna alijansa, koja je napravila probleme na Bliskom istoku, prije svega u Siriji".

"Ove mjere nisu usmjere samo za zaštitu RS-a, nego i čitave teritorije Bosne i Hercegovine. Učinićemo sve da zaštitimo dosadašnji način života. Ne želimo promjene strukture stanovništva i poduzećemo sve mjere kako bismo zaštitili imovinu i ljude", ustvrdio je entitetski predsjednik, kako prenosi Fena.

'Neka Zapad rješava ovo pitanje'

Podsjećajući da su granice za migrante ranije zatvorili Mađarska i Hrvatska, on je pozvao i razinu Bosne i Hercegovine da zatvori državnu granicu.

"Ako su sa druge strane dobronamjerni, onda će oni poduzeti zatvaranje granice za migrante i poduzet će mjere vraćanje migranata iz Bosne i Hercegovine", rekao je Dodik, koji je u nedjelju prisustvovao posebnoj sjednici entitetske Vlade u vezi s problemom migranata.

"Naći ćemo način da se odbranimo od najezde. Želimo da zaštitimo naš način života. Poduzet ćemo sve mjere zaštite naše imovine, naših prava, institucija i RS. Neka Zapad rješava ovo pitanje", kazao je Dodik.

Premijerka RS-a Željka Cvijanović rekla je kako nema uvjeta za zbrinjavanje migranata na teritoriju RS-a, niti će entitetska Vlada prihvatiti ijednu samostalnu odluku Vijeća ministara Bosne i Hercegovine koje se odnose na zbrinjavanje migranata u RS-u bez njene suglasnoti.

Nakon posebne sjednice Vlade RS-a, kojoj su prisustvovali Dodik i predsjednik Narodne skupštine RS-a Nedeljko Čubrilović, Cvijanović je najavila da će Ministarstvo unutrašnjih poslova RS-a pojačati prisustvo u rubnim općinama, a od Granične policije Bosne i Hercegovine će zatražiti jaču kontrolu granice.

Tvrdi da jedna od mjera može biti i zatvaranje granica za migrante.

Pojačati kontrolu bh. granice

"Ne smijemo da budemo naivni. Možemo imati ogromne probleme, jer se za ljude koji dolaze ne može utvrditi identitet, a nemamo ni njihovu zdravstvenu istoriju", ustvrdila je entitetska premijerka.

Postoje informacije, rečeno je, da prema Bosni i Hercegovini dolazi između 50.000 i 120.000 migranata, a entitetska Vlada će od Predsjedništva Bosne i Hercegovine zatražiti da, uz angažman Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, osigura pojačanu kontrolu bh. granice.

Jedan od zaključaka Vlade RS-a odnosi se i na nove razgovore o politici azila, a zaključeno je da će osigurati potrebnu logistiku, što podrazumijeva transport i sve drugo što je potrebno za rješavanje pitanja migranata na teritoriju RS-a.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.