Vlasti odbacile navode o napadu na Assada

Stanovnici Damaska i sirijski opozicijski aktivisti potvrdili su da se dogodilo granatiranje u blizini rezidencije predsjednika Bashara al-Assada, kao i pokušaj da se raketama pogodi njegov konvoj, što su sirijske vlasti demantirale.

Detoniranje granata čuli su stanovnici Maliki okruga, gdje Assad živi i radi, te su to potvrdili novinarima Al Jazeere.

Snage sigurnosti još su sinoć zatvorile prilaze prema Malikiju i džamiji Ummayad.

Sirijska državna televizija pokazala je snimak Assada na molitivi u jednoj džamiji u Damasku.

Danas muslimani u Siriji i svijetu slave Ramazanski bajram.

Opozicijske snage prethodno su objavile kako je napadnut konvoj vozila u kojem se nalazio predsjednik Assad, a to se navodno dogodilo dok je on išao prema džamiji u okrugu Maliki u kojem mu se i nalazi rezidencija.

Na snimku koji je objavila sirijska državna televizija, Assad djeluje neozlijeđeno. Neposredno poslije molitve na zvaničnoj Assadovoj Facebook stranici objavljene su i fotografije kako napušta džamiju

Sirijski ministar informiranja Omran Zoabi demantirao je napad na predsjednikov konvoj.

“Vijest je u potpunosti neistinita. Predsjednik je sam vozio automobil, bio na molitvi i pozdravio ljude. Sve je normalno”, rekao je Zoabi državnoj televiziji.

Tvrdnje pobunjenika

Glasnogovornik pobunjeničke skupine Liwa al-Islam, jedne od dvije organizacije koje su preuzele odgovornost za napade u okolici Assadove rezidencije u četvrtak, rekao je za Al Jazeeru da je siguran kako je granatiran Assadov konvoj.

“Naši promatrači potvrđuju da su pogođeni predsjednikovi stražari, kao i kontrolne točke na tom području. To se dogodilo u 7:20”, potvrdio je on.

Glasnogovornik je kazao da Liwa al-Islam nema informacija o tome je li Assad bio u konvoju, ali i dodao da izvori iz sirijske Vlade potvrđuju da je nekoliko ljudi smrtno stradalo.

Reporterka Al Jazeere Nisreen el-Shamayleh javila je iz Bejruta da su stanovnici naselja u kojem živi Assad potvrdili da je u zoru granatirano područje blizu Assadove rezidencije.

U videosnimcima objavljenim na internetu, čiju vjerodostojnost Al Jazeera ne može potvrditi, vidi se dim koji se diže iznad naselja Damaska, koje je navodno Maliki.

Druga oružana grupa kazala je za Al Jazeeru da je granatirala to naselje, te da su projektili pali blizu veleposlanstava Kine i Italije, te sjedišta Assadove stranke Baath.

Predsjednik Assad poslednjih nekoliko sedmica  često se pojavljuje na televiziji. Posljednji put to je bilo u nedjelju, kada je bio domaćin iftara za političare i vjerske lidere.

Ukoliko bude potvrđen, jutrošnji napad bit će najbliže što su pobunjenici uspjeli da se približe predsjedniku Assadu, tokom 28 mjeseci građanskog rata u kojem je do sada ubijeno više od 100.000 ljudi.

Izvor: Al Jazeera i agencije