Vlasti Meksika protiv građanskih policija

Meksičke vlasti godinama ne mogu zaustaviti nasilje povezano s borbom protiv narko-kartela, pa se građani sve više sami organiziraju u takozvane grupe za samoodbranu. Međutim, ima i onih koji ne podržavaju tu građansku policiju, izvijestila je Rachel Levin, novinarka Al Jazeere.

Teško naoružani muškarci postali su uobičajen prizor u jugozapadnom Meksiku. Tokom protekle godine grupe za samoodbranu oslobodile su desetke gradova od narko-kartela poznatog kao Vitezovi templari. Kažu da moraju uzeti zakon u svoje ruke, jer ih Vlada ne može ili ne želi zaštititi.

Ministar unutrašnjih poslova Miguel Angel Osorio Chong u utorak je saopćio kako federalna Vlada planira ponovno uspostaviti red u problematičnoj saveznoj državi Michoacan.

“Od danas počinjemo provoditi sveobuhvatnu strategiju u općinama najviše pogođenim nasiljem, kako bismo opet uspostavili sigurnost i riješili probleme koji su doveli do nasilnog ponašanja”, poručio je Chong.

Sigurnosna strategija predviđa blizu 20 miliona dolara za finansiranje socijalnih programa, pod uvjetom da se građanska policija razoruža.

Pogoršana situacija

Chong je dodao: “Pozivamo grupe za samoodbranu da se povuku u svoje gradove i vrate svakodnevnim aktivnostima. Vlada će se pobrinuti za sigurnost njihovih zajednica. Nadamo se da će sarađivati s vlastima i podijeliti sve informacije koje imaju o kriminalcima”.

Predsjednik Enrique Pena Nieto i njegova Vlada prošle godine su poslali hiljade vojnika u Michoacan, ali sigurnosna situacija i dalje se pogoršava.

U nedjelju je satima trajala žestoka pucnjava između pripadnika građanske policije i narko-kartela u gradu Nueva Italia. Grupa za samoodbranu razoružala je lokalnu policiju i zauzela grad.

Međutim, dva dana ranije, stanovnici drugog grada zapalili su automobile i kamione protestujući protiv dolaska više od 100 pripadnika građanske policije. Kažu da im se protive zato što prisilno regrutiraju lokalne mladiće, dok građanska policija tvrdi da demonstrante finansira kartel Vitezovi templari.

“Najava federalne Vlade nagovještava da je spremna nešto poduzeti. Ali razoružavanje građanske policije neće biti lako. Lideri pojedinih grupa odbijaju pregovarati sve dok vođe Vitezova templara ne budu uhapšene”, izvijestila je Levin.

Izvor: Al Jazeera