Vlast u Rijadu se opet ograđuje od ubistva Jamala Khashoggija

Jamal Khashoggi
Jamal Khashoggi je ušao u saudijski konzulat u Istanbulu 2. oktobra 2018. godine i iz njega nije izašao (AP)

U jeku događanja vezanih za suđenje optuženima za ubojstvo novinara Jamala Khashoggija, Saudijska Arabija je ponovila da ovaj zločin smatra velikom tragedijom i kaznenim djelom, koje su počinile osobe iz državnog sektora, a koje su postupile izvan domena vlasti, piše saudijska novinska agencija SPA.

Agencija podsjeća da je to razlog zbog kojeg je princ prijestolonasljednik Mohammed bin Salman naredio uhićenje 11 osoba koje su dovedene u vezu s ovim slučajem, prenosi Fena.

“Pravosuđe Kraljevine je neovisno i nitko se ne može miješati u njihove poslove i odredbe. Javno tužiteljstvo provodi potpunu transparentnost u svojim izjavama u vezi slučaja ubojstva Jamala Khashoggija u granicama koje dozvoljava pravosudni sustav”, navodi SPA.

Smrtna kazna za petericu optuženih

Također se naglašava da Saudijske Arabije želi pravedno suđenje, zbog čega je zatražila prisustvo predstavnika iz pet zemalja stalnih članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Njihovom suđenju prisustvovao je i predstavnik Turske, kao i predstavnici saudijskih organizacija za ljudska prava.

Optuženi su tijekom suđenja priznali da su ubili Jamala Khashoggija, a Javno tužiteljstvo zatražilo je smrtnu kaznu za petericu optuženih.

Prisustvo predstavnika pet zemalja stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a, Turske, Organizacije za ljudska prava, Nacionalne skupštine za ljudska prava i predstavnika iz Khashoggijeve obitelji sjednicama suđenja znak je da Kraljevina ne krije ništa u ovom slučaju, navodi SPA.

Saudijska Arabija kritizirala je, kako su nazvali, neprijateljski raspoložene zemlje koje žele iskoristiti ubojstvo Khashoggija protiv Kraljevine i da nisu zainteresirane za ostvarenje pravde u ovom slučaju.

Istraga još uvijek nije dovela do lokacije tijela Khashoggija i još uvijek je u tijeku.

Javno tužiteljstvo tražilo je, kako se navodi, nekoliko puta od turske Vlade i javnog tužiteljstva da im se dostave dokazi koje su povezani s ovim predmetom, ali još uvijek nisu dobili povratne informacije.

Kritike specijalnoj izvjestiteljici UN-a

Vlasti u Rijadu izrazile su nezadovoljstvo zbog odnosa Turske prema njima, a u vezi sa slučajem ubojstva Khashoggija i zbog kašnjenja s dostavom informacija koje su bitne za istragu.

“Postoje slični događaji koji su se dogodili u drugim državama za koje nisu znali visoki dužnosnici države, među kojima je mučenje koje je izvršeno u Iraku u zatvoru Abu Ghraib, a koje je izvršeno od elemenata iz američkih snaga koji su prekoračili ovlasti koje su im dane i mučili iračke zatvorenike, a za čije postupke nije znao predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, niti potpredsjednik, niti ministar vanjskih poslova”, napominje SPA, navodeći da je njima suđeno i kažnjeni su za ono što su učinili.

Agencija tvrdi da će pravda biti zadvoljena u Kraljevini i da će svi oni koji su umiješani biti kažnjeni onako kako su zaslužili.

Saudijska Arabija kritizirala je i države iz regije jer su, kako piše SPA, neprijateljski raspoložene prema Kraljevini i rade s nekim institucijama i organizacijama koje se klasificiraju da su “pravne”, a imaju za cilj okaljati reputaciju Kraljevine i njezino rukovodstvo “plasiranjem lažnih tvrdnji u vezi navedenog slučaja i ubacivanja sumnje u pravičnost i neovisnost saudijskog sudstva.”

Također su kritizirali izvješće specijalne izvjestiteljice UN-a za ljudska prava Agnes Callamard u vezi s Khashoggijevim ubojstvom, tvrdeći da se on temelji na novinskim izvještajima i da “nije bio neutralan niti tematski.”

Ubili novinara i raskomadali njegovo tijelo

Saudijska Arabija tvrdi da je Callamard poznata po neprijateljskom stavu prema Kraljevini, kritizirajući je da je okrivila vodstvo Kraljevine za ubojstvo Khashoggija nedugo nakon tog događaja, a da nije imala dokaze za to.

Khashoggi, novinar i aktivist koji potječe iz istaknute saudijske obitelji, ušao je u saudijski konzulat u Istanbulu 2. listopada 2018. godine kako bi uzeo dokumente potrebne za sklapanje braka.

Po ulasku su ga uhvatili agenti saudijske vlade u zgradi, ubili ga i raskomadali njegovo tijelo, koje nikad nije nađeno.

Bin Salman je negirao krajem rujna da je naredio ubojstvo Khashoggija, ali je rekao da na kraju ipak preuzima “punu odgovornost” za ono što se dogodilo, jer je vođa države.

Izvor: Agencije