Vlast ne obnavlja spaljenu džamiju u Prilepu

Muslimani u Prilepu nemaju vjerski objekat gdje bi se molili. Čarši džamija dvanaest godina je u ruševinama. Ovaj spomenik kulture iz XV vijeka, zapaljen je tokom sukoba 2001. godine u Makedoniji. Bila je to reakcija građana nakon što su pripadnici albanske Oslobodilačke narodne armije kod Tetova ubili deset vojnika iz Prilepa. Danas, i pored obećanja – vlasti još ne obnavljaju džamiju. Priča Milka Smilevska.

Prilepski muftija Mustafa Topalovski klanja u improvizovanoj džamiji. I tako već dvanaest godina. Kaže da mu je žao žrtava makedonske armije koji su poginuli kod Tetova. Među njima su bili i pravoslavci i muslimani. Ali, i da mu je teško što vlasti još nisu obnovile džamiju iz 15. vijeka, spaljenu prije više od jedne decenije.

Apel premijeru

„Apelujem na premijera da nam vrati džamiju kao što je bila prije 2001. Ne tražimo ništa više. I da ne ulazimo u politiku“, govori Mustafa Topalovski, muftija u Prilepu.

U Prilepu oko 8 procenata građana je islamske vjeroispovijesti.

„Odgađanje izgradnje Čarši džamije u Prilepu, bio je jedan od razloga da Islamska verska zajednica bojkotuje učešće na Svetskoj konferenciji za međureligijski dijalog u Skoplju“, javlja iz Skoplja Milka Smilevska.

Premijer smatra da taj bojkot podriva iskrenost vrijednosti koje se deklarišu.

„Najbolji i najcivilizovaniji način za prevazilaženje eventualnih nesporazuma i problema je dijalog i ništa ne bi smjelo da uslovljava njegovo odvijanje“, kazuje Nikola Gruevski, premijer Makedonije.

Reisu-l-ulema Islamske vjerske zajednice kaže da je dijalog sa premijerom prekinut 2010. godine. Nikola Gruevski tada je obećao da će radovi započeti, ali bez zvanične ceremonije.

„Rekao sam mu: Premijeru nije važno da li ću biti biti prisutan ili ne. Da li će radovi početi?. On mi je odgovorio – da. Nek počnu radovi na džamiji, ne morate ni vi biti prisutni na ceremoniji“, govori Sulejman Redžepi, reisu-l-ulema IVZ.

Za rekonstrukciju Čarši džamije zadužen je Nacionalni konzervatorski centar. Direktor kaže da se čeka na dozvolu za gradnju, nakon čega počinju radovi. Obnova džamije koštaće blizu 240 hiljada eura.

„Za mene će biti veliki uspeh ako ove godine realizujemo prvu fazu. Da se saniraju zidovi i krov, posle će teći drugi poslovi“, veli Mehmed Selmani, direktor Nacionalnog konzervatorskog centra.

Stanje u kojem je džamija je sramotno za sve državne institucije u Makedoniji i za njene građane.

Najstarija u Evropi

I stanovnici Prilepa, većinski pravoslavne vjeroispovijesti, žele obnovu džamije.

„Trebamo je obnoviti. Bila je ukras grada“, navodi Trajče Janeski, građanin Prilepa.

„Trebamo je obnoviti kao kulturni spomenik, tu nema ništa strašno. A, ne da stoji u ruševinama“, kazuje Lenče Atanasovska, građanska Prilepa.

Čarši džamija je izgrađena 1475. godine. Bila je najstarija džamija u Evropi izgrađena u stilu sa dvije terase na minaretu. I muslimani i pravoslavci u Prilepu nadaju se da će opet biti simbol i različitosti i pomirenja.

Izvor: Al Jazeera