Vlasnik zaplijenjenog britanskog tankera objavio da je posada dobro

Direktor kompanije Erik Hanell izrazio je nadu da je kontakt s posadom 'prvi znak da će uskoro biti dodatnog pozitivnog napretka od iranskih vlasti' (EPA)

Svih 23 članova posade tankera pod britanskom zastavom koji je Iran zaplijenio prošle sedmice u Hormuškom moreuzu su dobro i na sigurnom, objavio je švedski vlasnik broda Stena Bulk u srijedu, nakon razgovora s njima.

Iran je u subotu objavio da je zaplijenio brod Stena Impero jer se sudario s ribarskim brodom.

Stena Bulk tvrdi da nije dobila nikakve dokaze o sudaru, prenosi Hina.

“Sinoć smo imali smo direktan telefonski kontakt s ljudima s broda i oni su svi dobro i zdravi su te imaju dobru saradnju s Irancima na brodu”, kazao je glasnogovornik kompanije Pat Adamson.

Pozitivni napredak

Direktor kompanije Erik Hanell izrazio je nadu da je taj kontakt s posadom “prvi znak da će uskoro biti dodatnog pozitivnog napretka od iranskih vlasti”.

Velika Britanija je zapljenu proglasila piratskim činom, a u ponedjeljak je pozvala na morsku misiju predvođenu Evropom kako bi se osigurao siguran prolaz kroz moreuz, strateški važan za prevoz svjetske nafte.

Adamson je otkrio da će Stena Bulk pokušati dovesti nekoga na brod kako bi provjerili stanje posade, no i da ne zna kad bi se oni mogli vratiti kući.

“Nismo dobili nikakav direktan odgovor iranskih vlasti oko posjeta brodu, ali se nadamo da ćemo ga uskoro imati”, rekao je i dodao kako imaju podršku međunarodnih vlada i ambasada.

Izvor: Agencije