Vlasnik tankera: Američki navodi o napadu minama su lažni

Prošlog mjeseca, dva tankera navodno su napadnuta u blizini Hormuškog moreuza (EPA)

Mornari tankera Kokuka Courageous, jednog od brodova napadnutih u četvrtak u Omanskom zaljevu, vidjeli su “leteće objekte” neposredno prije napada, što može značiti da brod nisu oštetile mine, saopćila je japanska kompanija koja posjeduje napadnute brodove.

Ta priča daje drugačiju verziju od one koju je iznijela američka vojska, koja je prikazala snimak za koji tvrdi da pokazuje iranske snage kako uklanjaju neeksplodiranu “ljepljivu minu” s jednog od dva broda.

Japanski tanker koji je prevozio naftu u Singapur i Tajland jučer je dvaput napadnut u blizini Hormuskog moreuza.

Brod je oštećen, a posada je bila primorana da se evakuira.

Iran: Diplomatska sabotaža Washingtona

Predsjednik kompanije Yutaka Katada danas je rekao da vjeruje da su leteći objekti koje su mornari vidjeli možda meci i odbacio navode o minama i torpedima jer su sva oštećenja na brodu bila iznad vode.

Navode o napadu minama je nazvao “lažnima”.

Katada je rekao da su mornari primijetili i iranski ratni brod, ali nije precizirao je li se to dogodilo prije ili poslije napada.

Tvrdnje Amerikanaca da su za napade krivi Iranci izazvale su žestoke reakcije iz Teherana.

Iranske vlasti te tvrdnje su nazvali “neosnovanim”, a Washington su optužile za “diplomatsku sabotažu”.

“To što je SAD hitro iskoristio priliku da iznese navode protiv Irana bez ikakvih naznaka konkretnih ili posrednih dokaza, jasno pokazuje da su prešli na plan B: diplomatsku sabotažu i šminkanje ekonomskog terorizma protiv Irana”, naveo je na Twitteru šef iranske diplomatije Mohammad Javad Zarif.

Američki razarač na mjestu napada

Iransko ministarstvo vanjskih poslova je također izdalo saopštenje u kojem je tvrdnja državnog sekretara SAD-a Mikea Pompea ocijenjena kao “neosnovana”.

“Optužiti Iran za sumnjive nesreće u kojima su žrtve tankeri, očito je najlakše za Pompea i druge američke zvaničnike”, rekao je glasnogovornik iranskog ministarstva Abbas Mousavi.

Naveo je da je Iran “odgovoran za očuvanje sigurnosti u Hormuskom moreuzu” i da je pritekao “u pomoć” brodovima u nevolji i “spasio” njihove posade.

Pompeo je jučer rekao da Vlada SAD-a “ocjenjuje da je Iran odgovoran za napade u Omanskom zaljevu” i optužio Teheran da želi da spriječi prolazak nafte kroz Hormuski moreuz i poremeti svjetsko tržište nafte.

Američka vojska saopćila je da je uputila razarač Mason na mjesto napada na dva tankera.

U saopćenju američkog Centralnog zapovjedništva navodi se da Washington nije zainteresiran da se angažira u novom sukobu na Bliskom istoku, ali da će braniti američke interese.

Izvor: Agencije