Oglasi

Vlasnik sovhoza i službeno kandidat ruskih komunista

Umjesto Zjuganova, Komunistička partija odlučila se za Pavela Grudinjina, 57-godišnjeg vlasnika farme na rubu Moskve.
Kandidat komunista je svojevremeno bio član Jedinstvene Rusije i učestvovao u jednoj Putinovoj kampanjiEPA

Komunistička partija Rusije odlučila je promijeniti svoj imidž i potvrdila Pavela Grudinjina, bogatog 57-godišnjeg vlasnika farme, kao protukandidata Vladimiru Putinu za predsjednički mandat.

Agencija Reuters navodi kako je riječ o kockanju u kojem se komunisti nadaju da će obnoviti svoju izbornu sreću.

Rusko središnje izborno povjerenstvo objavilo je u petak da je registriralo Grudinina, vlasnika farme na rubu Moskve, kao stranačkog kandidata na izborima 18. ožujka.

Prethodno su komunisti neočekivano odlučili ne kandidirati svojeg veterana, 73-godišnjeg čelnika Genadija Zjuganova, koji je do sada nekoliko puta neuspješno sudjelovao na izborima.

Široka podrška državnih medija Putinu

Uz potporu državne televizije, vladajuće stranke Ujedinjena Rusija i mnogih birača koji žive izvan velikih gradova, ankete pokazuju da je 65-godišnji Putin, koji je dominirao ruskom političkom scenom posljednjih 18 godina, na putu da nadmoćno osvoji četvrti predsjednički mandat. 

Grudinjin, svježe lice u inače ustajalom poretku koji se teško mijenjao u posljednja dva desetljeća, mogao bi indirektno pomoći Putinu povećanjem odaziva birača s obzirom na apatiju među nekim biračima koji smatraju da će Putin pobijediti bez obzira na to kako oni glasaju, konstatira Reuters.

Komunistička partija također se nada da bi mlađi manje ortodoksni kandidat mogao vratiti privući mlađe birače.

Upravlja sovhozom

Grudinjin je pred raspad Sovjetskog saveza počeo raditi u sovhozu "Lenjin" u Podmoskovlju, a od 1996. godine upravlja tim državnim poljoprivrednim dobrom, koje slovi za najvećeg proizvođača jagoda u Rusiji.

Kompaniju kojom upravlja opisuju kao socijalističku oazu u svijetu kapitalizma, čiji zaposlenici imaju veća primanja od prosjeka u sektoru, stambeno su zbrinuti, imaju široki socijalni paket i osiguranje te su, preko akcija, suvlasnici kompanije, pisala je nedavno Al Jazeera.

Na širokom području koje zauzima kompanija, navodi, postoje i škola, besplatna poliklinika, dječja igrališta, a dobit od prodaje Grudinjin reinvestira, ne trošeći ništa na statusne predmete i osobni luksuz.

Svojevremeno je bio član Jedinstvene Rusije i sudjelovao u jednoj Putinovoj kampanji. Napustio je stranku, postao veliki kritičar Putinovih poteza, počeo surađivati s komunistima, ali nikad nije preuzeo njihovu člansku iskaznicu.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.