Vlas: Srušiti presudu za odgovornost Holanđana u Srebrenici

Apelacijski sud tražio je i da Holandija plati dio odštete porodicama žrtava (EPA)

Savjetnik nizozemskog Vrhovnog suda Paul Vlas smatra da bi ta pravosudna institucija trebala srušiti sudsku odluku prema kojoj je Nizozemska djelomično odgovorna za smrt najmanje 300 Bošnjaka u Srebrenici u ljeto 1995., prenosi Reuters.

Po Vlasovu mišljenju, nizozemski žalbeni sud donio je “neshvatljivu” presudu 2017., kojom je potvrdio raniju odluku da su nizozemske mirovne snage učinile nedovoljno kako bi zaštitile muškarce koji su tražili sklonište u bazi Ujedinjenih naroda.

Njegovo mišljenje uzet će se u obzir kad sud bude donosio konačnu odluku, koja se očekuje 19. travnja.

Više od 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka ubila je srpska vojska pod vodstvom Ratka Mladića u Srebrenici 1995., u najtežem masakru na europskom tlu od Drugog svjetskog rata.

Međunarodni je sud zločin proglasio genocidom.

Mnoge su žrtve bježale prema “sigurnoj zoni” UN-a u Srebrenici, a tamo su shvatili da ih malobrojni Nizozemci ne mogu zaštititi od srpske vojske.

Ostavka vlade

Nizozemska je vlada podnijela ostavku nakon što je 2002. priznala neuspjeh u zaštiti ljudi u Srebrenici, no napomenuli su kako su mirovne snage tada bile u “nemogućoj misiji”.

U prvobitnoj sudskoj odluci iz 2014. stoji kako su nizozemski vojnici trebali znati da će te muškarce ubiti vojska pod Mladićevim zapovjedništvom natjeraju li ih da napuste bazu.

Nizozemska je država zatražila od Vrhovnog suda da promijeni odluku žalbenog suda iz 2017.

Vrhovni sud to može učiniti samo ako ustvrdi da je niže sudsko tijelo pogrešno primijenilo pravo ili loše provelo postupak.

Doživotna kazna za Mladića

Vlas je naglasio kako je žalbeni sud zanemario prijetnju rata, s kojom su bili suočeni malobrojni nizozemski vojnici, te nije uzeo u obzir da bi sudbina Bošnjaka bila vrlo neizvjesna ako bi ostali u bazi, s obzirom na to da su Nizozemci mogli doći u situaciju da se hitno moraju povući uslijed prekida opskrbnih linija.

“Bila bi drugačija odluka da je nizozemski bataljun znao, ili trebao znati, da su ti muškarci bili suočeni sa sigurnom smrću ili nehumanim postupanjem. No, to nije bio slučaj”, dodao je Vlas.

Žalbeni sud navodi kako Nizozemska mora platiti i dio odštete obiteljima žrtava.

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju osudio je Ratka Mladića za ratne zločine i genocid te trenutno izdržava doživotnu kaznu zatvora.

Izvor: Agencije