Vlado Šola za AJB: Hrvatska može do kraja

BiH ima sjajan tim i mlade igrače, smatra Vlado Šola (Al Jazeera)

Razgovarao: Emir Delić

Hrvatska je imala izvrsne rukometne golmane, a Vlado Šola je jedan od najboljih. Dugogodišnji reprezentativac, olimpijski i svjetski prvak s Hrvatskom, sada je trener, a u Dohi radi kao komentator beIN sporta.

U razgovoru za Al Jazeeru, Šola kaže da je zadovoljan onim što je pokazala Hrvatska na rukometnom Mundijalu i nada se da će daleko otići.

”Hrvatska mora ići daleko, jer mislim da imamo ekipu za to. Ljudi traže dlaku u jajetu, a ja to malo realnije gledam. Mi smo mala zemlja, s malo ljudi, imamo lošu ligu, jer klubovi ne igraju evropske kupove, osim Zagreba koji igra Ligu prvaka, pa je očigledno da je naša reprezentacija iznad nivoa klupskog rukometa. I vrlo je teško napraviti da reprezentacija bude bolja od klubova, jer oni daju igrače u državni tim, oni su baza. Tako da, svako onaj ko misli da je loše biti treći, taj puno griješi. Ja svakako mislim da mi možemo biti treći, ali se isto tako nadam i vjerujem da možemo do prvog mjesta”.

  • Šta je pokazala Bosna i Hercegovina do sada?

”Bosna i Hercegovina je napravila sjajan posao plasmanom na Svjetsko prvenstvo. Imaju dobre igrače, dosta mlad tim, koji sigurno može puno više. Potrebno je da nastave dolaziti na velika takmičenja, da bi kroz to iskustvo sebi dali priliku da krenu i na nešto više. Ovo do sada nije bilo loše.”

  • Da li ste zadovoljni kvalitetom rukometa?

”Smatram da se još ne iskazuje neka velika kvaliteta rukometa, a na to utiču objektivni razlozi: kratke su pripreme za evropske reprezentacije, igrači su došli prilično izraubovani,  trenirali su ozbiljno praktično do početka prvenstva.  Francuzi, recimo, kroz prvu fazu traže formu, a u drugoj fazi počnu igrati ozbiljan rukomet. Oni uvijek igraju ozbiljan rukomet, ali nisu u pravoj formi recimo sada u ovoj fazi.  Mislim da ćemo pravi rukomet gledati od osmine finala”.

  • Nedostaje li ipak više gledalaca na tribinama?

”Moramo uzeti u obzir udaljenost od Evrope, a rukomet je evropski sport. Ipak, ima utakmica u kojima igraju Tunis, Alžir, Egipat, Katar, kada su dvorane dobro popunjene. Bit će to sve bolje i bolje. Kad se igralo Svjetsko prvenstvo u Portugalu, bilo je katastrofalno, sve do same završnice. Ide to lagano, kriteriji IHF-a se podižu iz godine u godinu, prvenstvo je kvalitetnije u organizacijskom smislu. Vjerujem da će na završnicu doći i navijači Evrope. Iako je malo nezgodan termin, ali doći će navijači, raja je još na skijanju (smijeh) ”.

Izvor: Al Jazeera