Vladine snage potiskuju talibane u Kunduzu

U napadu afganistanskih snaga je ubijeno 40 talibana, navode zvaničnici (Reuters)

Afganistanske sigurnosne snage su potisnule talibanske borce iz grada Kunduz, saopćili su zvaničnici.

Pobunjenici su započeli proljetnu ofanzivu napadom na ovaj glavni pokrajinski grad na sjeveroistoku koji su nakratko osvojili prošle jeseni, prenosi Fena.

Borbe su se vodile i u šest okruga istoimene pokrajine, rekao je guverner Kunduza Asadullah Omarhil.

“Talibane su pobijedile afganistanske snage”, dodao je on i precizirao da je 40 pobunjenika poginulo i 20 povrijeđeno.

Talibani su uspjeli osvojiti ovaj strateški položaj na sjeveru Afganistana u nekoliko dana u oktobru, njihovoj najvećoj pobjedi otkada su otjerani s vlasti 2001. godine.

U utorak su pobunjenici najavili početak njihove “proljetne ofanzive”, uprkos činjenici da ih Vlada iz Kabula pokušava vratiti za pregovarački stol.

Nastavak borbi

Sher Aziz Kamawal, zapovjednik policije pokrajine Kunduz, potvrdio je da su se u petak vodile borbe u šest okruga, dodavši da pobunjenici nisu uspjeli odbiti afganistanske snage, ali i da su sukobi nastavljeni.

Prema glasnogovorniku talibana, snage sigurnosti su napustile ove okruge. Pobunjenici redovno pretjeruju u bilansu njihovih napada i širini njihovog napredovanja.

Proljetna ofanziva obično obilježava početak sezone borbi – ali ove godine zbog blage zime i tvrde linije od nove direkcije pokreta, talibani nisu gotovo nikako poštivali zimsko primirje.

Prošlo ljeto, prvi mirovni razgovor se vodio u Pakistanu, ali je naglo prekinut iznenadnom smrću Mula Omara, historijskog šefa talibana.

Da bi pokušali pokrenuti direktni mirovni proces, Afganistanci, Pakistanci, Kinezi i Amerikanci se sastaju periodično od januara, ali do sada bezuspješno, objavila je agencija AFP.

Izvor: Agencije