Vladimir Putin otpustio savjetnika Vladislava Surkova

Vladislav Surkov je glasio za glavnog čovjeka za odnose s Ukrajinom (Reuters)

Ruski predsjednik Vladimir Putin dekretom je u utorak razriješio dužnosti savjetnika Vladislava Surkova, saopštio je Kremlj.

To se dogodilo samo sedmicu nakon što je Surkov smijenjen sa funkcije savjetnika za odnose sa Ukrajinom, podsjeća Tanjug.

Tada je portparol Kremlja Dmitrij Peskov najavio da će umjesto Surkova, kao glavni čovjek za odnose s Ukrajinom, biti zamjenik ruskog premijera Dmitrij Kozak, dodajući da Surkov i dalje radi za Kremlj, ali ne precizirajući koje poslove obavlja.

Tvroac koncepta ‘vertikale moći’

Hina navodi da ruska opozicija ne podnosi Surkova jer je on iz predsjedničke administracije početkom 2000. organizirao uspostavu sistema vlasti pomoću kontrolisanih medija, krotke opozicije u parlamentu i gušenja protesta

Upravo je Surkov tvorac koncepta “vertikale moći”, državne moći koja ovisi samo o Vladimiru Putinu.

Surkova su, dok je bio zadužen za odnose sa Ukrajinom mnogi u Kijevu smatrali „tvrdim“ sagovornikom i to u situaciji zategnutih odnosa između Moskve i Kijeva nakon što je Krim pripojen Rusiji 2014. i nakon što je Moskva podržala proruske borce u Donbasu.

Dok Moskva ne priznaje da finansijski i vojno podržava separatiste, Surkov nije skrivao lične veze s njima. Na sahrani Aleksandra Zakračenka, jednog od vođa pobunjenika na istoku Ukrajine, ubijenog 2018., javno ga je nazvao “bratom”. 

U sukobima u Donbasu poginulo je više od 13.000 ljudi, a Rusija negira bilo kakvu ulogu u tom sukobu.

Izvor: Agencije